Hrvatinčani so ubranili lanskoletno zmago

Učenci 6. c razreda Osnovne šole dr. Aleša Beblerja - Primoža iz Hrvatinov so tudi letos na šolo odnesli prvo nagrado bralnega tekmovanja Rovka Črkolovka, katero je letos že tretjič zapored organizirala Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper. Med petošolci pa so zmago odnesli učenci 5. a OŠ Antona Ukmarja iz Kopra.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Če pa so vse knjige tako zanimive,” so v en glas odgovorili učenci 6. c razreda OŠ dr. Aleša Beblerja - Primoža Hrvatini, ko smo jih vprašali, kako to, da so tako pridni bralci. “Že lani, ko smo se priključili tekmovanju, smo bili zelo zagreti, letos pa smo želeli to lovoriko ubraniti in uspelo nam je,” so še povedali hrvatinski šestošolci, ki so kot petošolci zmagali že na lanski Rovki Črkolovki, ter hiteli čestitati sotekmovalcem.

Majhna šola, malo knjig, a radovedni bralci

Njihova mentorica Jasmina Jakopič je tesno sodelovala s šolsko knjižničarko Matejo Tomažič Jakac, ki priznava, da Rovka Črkolovka prinaša dodatno delo učiteljem in knjižničarjem, a če si delo porazdelijo in jih navdihuje sodelovanje otrok, je vse veliko lažje: “Prihajamo iz majhne šole, ki jo obiskuje malo učencev in je tudi v knjižnici malo knjig. Imamo pa radovedne bralce. Pozna se, da smo že zmagali na tekmovanju Rovka Črkolovka. Ta uspeh je spodbuda za učence, ki so se enakovredno postavili ob bok lanskoletnim zmagovalcem,” je zadovoljno povedala Mateja Tomažič Jakac.

985 učencev se je letos udeležilo tekmovanja Rovka Črkolovka,4379 knjig so skupno prebrali, 10 slovenskih osnovnih šol iz Trsta in okolice tudi sodeluje v tekmovanju.

K tekmovanju sta privabili 13 učencev 6. c razreda, ki so prebrali kar 176 knjig, medtem ko je uspelo mentorjem z OŠ Antona Ukmarja, kjer so se najbolj pridni bralci zbrali v 5. a razredu, pritegniti 25 učencev, ki so “pojedli” 256 knjig.

Rovka je povezala več generacij

Odkar se je pred tremi leti rodila Rovka Črkolovka, je postala simbol bralnega tekmovanja za učence 5. in 6. razredov. Njihovo število se je doslej skoraj potrojilo. Prvo leto je tekmovalo 355 mladih bralcev, letos jih je že 985 - prišli so iz 25 šol in obiskujejo kar 65 oddelkov. Skupno so prebrali 4379 knjig, spletna stran Rovke Črkolovke pa beleži več kot 125.300 ogledov.

Priznanje za največ prebranih knjig so prejeli tudi posamezni učenci. Med petošolci so jih največ, kar 43 knjig, prebrali Darijan Savanović, Lan Sever, Marijana Panić, Tanaja Sever in Jona Mamić, med šestošolci pa so po 40 knjig prebrali Lola Iglar, Saša Milenović, Filip Kozlovič in Denis Faganel Lukačić.

“Nastala je velika skupnost bralnega tekmovanja - skupnost učencev, mentorjev, staršev šolskih in splošnih knjižničarjev - in prav vsakemu gre posebna zahvala, saj prav vsak prispeva h končnem rezultatu. To povezanost, tovarištvo in socialno motiviranost je bilo čutiti tudi na slavnostni prireditvi v prostorih OŠ Koper,” je povedala knjižničarka Urška Bonin, vodja tekmovanja Rovka Črkolovka.

Maja lani je knjižnica vzpostavila nova partnerstva z vsemi knjižnicami Obalno-kraške regije - torej iz Pirana, Izole, Sežane, Ilirske Bistrice in Postojne. Prek teh knjižnic so se nato Rovki Črkolovki pridružile šole in učenci. Obenem so ohranili preteklo partnerstvo z Narodno in študijsko knjižnico Trst, prek katere letos sodeluje kar deset slovenskih osnovnih šol iz Trsta in okolice ter približno sto učencev, ki tudi tako nadgrajujejo znanje slovenskega jezika.


Najbolj brano