Ostreje nad cestne divjake

Od včeraj do sredine aprila bodo policisti neusmiljeni do najhujše nevarnosti na naših cestah - hitrosti. Zaradi prehitre vožnje je lani na slovenskih cestah umrlo 37 ljudi, v prvih letošnjih treh mesecih že devet. Na plin najbolj pritiskajo mladi vozniki. Jutri bodo policisti maratonsko merili hitrosti.

Policisti za jutri napovedujejo maraton nadzora hitrosti. Foto: Leo Caharija
Policisti za jutri napovedujejo maraton nadzora hitrosti. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Zaposleni na agenciji za varnost v prometu in policisti bodo (od včeraj) do 14. aprila izvajali prvi del nacionalne preventivne akcije hitrost. Kot ugotavljajo strokovnjaki, je prehitra vožnja še vedno najpogostejši vzrok nesreč z najhujšimi posledicami, zato bo prvemu delu akcije junija sledil še drugi in avgusta tretji del. Z akcijo bi radi zmanjšali število nesreč zaradi hitrosti in zmanjšali posledice tistih nesreč, ki se bodo vseeno zgodile. Zaposleni na agenciji bodo pripravljali preventivne dogodke in osveščanja, policisti pa poostreno nadzirali voznike.

Kljub nenehnemu opozarjanju na nevarnosti prehitre vožnje je ta še vedno najpogostejši vzrok za nesreče in največja težava v naseljih ter na regionalnih cestah. Zaradi prehitre vožnje je lani umrlo 37 ljudi, kar pomeni več kot 40 odstotkov vseh žrtev (teh je bilo 91).

Lanski “rezultat” je sicer za 20 odstotkov boljši kot predlanski, ko je zaradi hitrosti umrlo 46 ljudi, vendar še vedno srhljiv. Hitrost tudi letos neusmiljeno kosi med vozniki in potniki. V prvih treh mesecih je zaradi nje umrlo že devet ljudi.

S kako minimalnim znižanjem hitrosti bi občutno vplivali na varnost v prometu, je pokazala raziskava o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa pri nas. Po rezultatih raziskave bi na naših cestah letno umrlo sedem ljudi manj, če bi povprečno hitrost znižali za pičla dva odstotka. Namesto tega se je delež nesreč zaradi hitrosti lani zvišal na 17,9 odstotka vseh nesreč.

Najpogostejši povzročitelji nesreč zaradi previsoke hitrosti so vozniki med 25. in 34. letom, ki so v zadnjih petih letih s prehitro vožnjo povzročili največ nesreč. Takoj za njimi so vozniki med 18. in 24. letom starosti. Vozniki do 34. leta starosti povzročijo petkrat več nesreč zaradi hitrosti kot vozniki starejši od 65 let. Še grozljivejše so številke pri nesrečah z najhujšimi izidi. V letu 2014 so vozniki do 34. leta povzročili 39 odstotkov vseh nesreč s smrtnim izidom, lani pa kar 56 odstotkov.

“Upoštevanje cestnih pravil in signalizacije, predvsem pa strpnost in sodelovanje med udeleženci v prometu lahko preprečijo marsikatero nesrečo,” poudarjajo na agenciji za varnost prometa. Da bi spoštovanje predpisov mladim in vsem ostalim pravil hitreje “prišlo v kri”, bodo policisti do 14. aprila poostreno merili hitrosti in kaznovali prehitre voznike.

Predstavniki agencije so lani tudi sami opravljali skrite meritve in ugotovili, da opozorilne merilne table dokazano zmanjšujejo hitrost. Kljub temu table v številnih vaseh tudi ob glavnih cestah še vedno ne stojijo.


Najbolj brano