Namesto odpadkov darilo naravi

Taborniki iz Čete ognjenega ruja so lepo sobotno vreme izkoristili za pobiranje odpadkov, ki jih ob cestah po občinah za seboj puščajo vozniki. Iz odpadkov so naredili barvito instalacijo, v kratkem pa bodo predstavili tudi video, s katerim želijo ozaveščati ljudi o pomenu čistega okolja.

Toliko odpadkov so mladi s Komenskega zbrali prejšnjo soboto. Foto: Klemen Bandelj
Toliko odpadkov so mladi s Komenskega zbrali prejšnjo soboto. Foto: Klemen Bandelj

KOMEN > Očistili so kar nekaj kilometrov cest. Z vrečkami v rokah so se mladi, med njimi je bila večina tabornikov iz Čete ognjenega ruja, ki so se jim pridružili gostujoči skavti, prijatelji in občani, podali od Komna proti Dovcam, Malemu Dolu, Merivnikom in Preserjem, cesto pa so čistili tudi med Klancem in Gorjanskim.

“Kolikšna količina odpadkov se je nabrala, je težko reči, saj jih nismo tehtali, a napolnili smo 20 velikih vreč ločenih odpadkov in eno prikolico kosovnih odpadkov,” je povedala Ivana Žigon, pobudnica sobotne čistilne akcije. Mogoče se to na prvi pogled ne zdi veliko, a isto območje so čistili že septembra lani ob akciji Očistimo Slovenijo.

Ob cestah so pobirali plastenke, pločevinke, cigaretne škatlice, embalažo in še bi lahko naštevali. “Vse to smo na koncu zbrali na parkirišču ob komenski šoli. Odpadke smo začeli povsem spontano zlagati po barvah in tako je nastala instalacija v obliki darila,” je pojasnila Žigonova. Napis “hohoho” so na primer sestavili iz gum. “Darilo” iz odpadkov je veliko približno 30 kvadratnih metrov.

Skupina pa o pripravi instalacije pripravlja tudi video, ki ga bodo delili na družbenih omrežjih. “Z videom bi radi pokazal ljudem, kako grozljiva količina odpadkov se nabere v naši bližini,” je še pojasnila Žigonova. Čistilna akcija gotovo ne bo zadnja, so bili po koncu akcije prepričani mladi s Komenskega.


Najbolj brano