Druga šansa, Deseti brat - in vinil

V koprskem baru Circolo so za mizo sedli kantavtor Drago Mislej - Mef iz Izole, njegova sinova, glasbenika Aljoša in Primož, producent Andrea F. in bobnar Vlasti Kozlovič. Družno so predstavili knjigo o stari plošči, novo vinilko in napovedali ...

Spomine na bend Deseti brat  so obudili  (z desne) Drago Mislej - 
Mef, Andrea F. in Vlasti Kozlovič. Družno so prelistali novo knjigo,  
posvečeno plošči Madona dejmi danes, izdani leta 1985. Foto: Maja Pertič Gombač
Spomine na bend Deseti brat so obudili (z desne) Drago Mislej - Mef, Andrea F. in Vlasti Kozlovič. Družno so prelistali novo knjigo, posvečeno plošči Madona dejmi danes, izdani leta 1985. Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER, IZOLA > Bend Second Chance Blown, ki ga sestavljajo Andrej Vidic, Aljoša in Primož Mislej ter Erik Pibernik, je svoj drugi album Dewy Clothes On Shapes Long Gone izdal na vinilu. Po prvencu iz leta 2013, izdanem na CD-ju, so hoteli še ploščo, veliko, lepo tudi očem. “Snemali smo jo dolgo,” je prikimal Aljoša Mislej. “Gre za 'naredi sam' izdelek. Vse je napisano, posneto, zmiksano in sproducirano v našem prostoru za vaje, samo mastering so opravili v Londonu in ploščo natisnili v Nemčiji. Je rokersko-elektronski izdelek, ki diši po devetdesetih, je plod odraščanja v tistih letih. Je glasen album, obenem pa primeren za radio, kot se je izkazalo, ko smo imeli pesem tedna na Radiu Koper.”

Album bodo 17. maja predstavili na koncertu v izolskem Hangarju.

Od rocka do elektronike

Second Chance Blown so ploščo izdali v 200 izvodih, uradno v “omejeni nakladi” 700 izvodov pa je leta 1985 izšla plošča skupine Deseti brat Madona dejmi danes. Knjiga o njej bi morala iziti že leta 2015, ko so se člani spet zbrali in na koncertu v Kulturnem domu Izola praznovali 30-letnico plošče.

V knjigi, ki jo je izolski Graffit Line izdal v zbirki Potisk, Drago Mislej - Mef opisuje nastanek novovalovske skupine konec sedemdesetih le in pot do plošče, ki so jo vokalist Mef, kitarista Duilio Peroša in Zoran Mlekuž, klaviaturist Gorast Radojevič, basist Igor Korenika in bobnar Vlasti Kozlovič posneli leta 1985, leto po izdaji kasete Hotel Vanganel.

“Zdi se mi, kot da je bilo včeraj, pa se vseeno marsičesa nisem spomnil, vse sem pomešal,” se je nasmehnil Mef. “Knjiga je nastajala dolgo, ker sem moral osnutke pošiljati drugim, prositi, naj preverijo, ali podatki držijo. Vsak je kaj popravil, dopolnil, vse letnice so mi premetali ... Zdaj mislim, da napisano dokaj drži.”

Mef ni hotel napisati spominske, svoje zgodbe o Desetem bratu, ampak knjigo dejstev, čimbolj objektivno: “A sem ugotovil, da je pisanje v tretji osebi slabše. Vtakniti ne moreš nobenega občutka. Zato sem se odločil tako: na sodih straneh, na levi, so sami fakti, na desni pa daljša zgodba v prvi osebi. Kdor me ne mara, naj bere samo levo stran, kdor mi verjame, pa še desno.”

Veseli ga, da mu je uspelo imenovati vrsto ljudi, tako soustvarjalcev plošče Madona dejmi danes kakor tudi sopotnikov Desetega brata in pridruženih članov, kot so bili kitarist Drago Favento, saksofonist Stojan Maljevac, klaviaturist Jadran Ferjančič ter basista Bojan Hlastec in Valter Kofol. Z več podatki je Mefu pomagal Andrea F., ki je sredi osemdesetih let z Borisom Furlanom - Primitivcem iz koprskega MKC-ja pripomogel k snemanju plošče in bendu za enega od kitarskih solov posodil ojačevalec. Album je produciral Janez Križaj, basist Videosexa, posneli pa so ga v studiu Dareta Novaka Top Ten v Ljubljani, trendovsko, v slogu produkcije osemdesetih let. “Gor smo šli kot rokerski bend, vrnili pa smo se kot elektronski,” ugotavlja Mef.

Knjigi je oblikovalec Davorin Marc smiselno dal kvadratno obliko bele plošče, pod katere podobo je podpisan Vojko Tominc.

Elvis Šahbaz z drugo

Poleg knjige o Desetem bratu - naprodaj je po deset evrov, kupec na kazalki dobi tudi kodo za “dolpoteg” pesmi v digitalni obliki - so predstavili še Mefov dolgo nastajajoči dvojni album. Izšel bo - vsaj prvi od dveh bratskih enojnih albumov - do poletja, predstavili pa ga bodo na koncertih v ljubljanski Drami in Cankarjevem domu. Producent je Andrea F., podpisan tudi pod še eno napovedano izdajo - izvrsten kitarist Elvis Šahbaz bo predlanskemu prvencu Parenzana BluEs, posvečenemu Izoli, dodal intimnejši album, s katerim bo 29. aprila praznoval svojih 50 let.


Najbolj brano