Mesarija in Plama za polfinale

Košarkarji koprskega kluba so v odlični formi pred odločilnim tednom sezone, ko jih čakajo tekme za uresničitev edinega zapovedanega cilja sezone - uvrstitve v elitni del lige Aba. V Novem mestu so v prvenstveni tekmi visoko premagali Krko.

Košarkarji Primorske (v modrih dresih) so z odliko opravili 
generalko pred finalom lige Aba 2. Foto: Žiga Mikeli/KK Sixt Primorska
Košarkarji Primorske (v modrih dresih) so z odliko opravili generalko pred finalom lige Aba 2. Foto: Žiga Mikeli/KK Sixt Primorska

KOPER > Visoka zmaga v 5. krogu lige za prvaka proti edinemu preostalemu slovenskemu klubu med regionalno elito bo sicer neizbežno sprožila ugibanje, ali so Novomeščani z obstankom v regionalni ligi svoje letošnje cilje že izpolnili.

Spet odločilna tretja četrtina

Gostje so si hitro priigrali sedem točk prednosti. V tretji četrtini - kar je že navada - so Koprčani pritisnili, tekmecem dovolili le devet točk in ob vodstvu za 15 po treh četrtinah so tudi zadnjo pripeljali do konca brez težav. “Mislil sem, da bomo odigrali boljšo tekmo, a nam to zaradi vseh poškodb in bolezni ni uspelo. Prepričan sem, da se bomo dvignili in prikazali boljšo igro,” je dejal trener Krke Simon Petrov, ki se je med tekmo zaman razburjal. Zaradi poškodbe ni bilo najboljšega igralca zadnjih tekem Krke Dominka Mavre, med tekmo pa se je poškodoval še Domen Bratož. “Odlično smo igrali v obrambi, stekla nam je tudi igra v napadu. To nam je prineslo visoko zmago,” je povedal trener Primorske Jurica Golemac, ki ga naslednja tekma domačega prvenstva čaka šele 11. aprila proti Olimpiji.

Krka : Sixt Primorska 62:85

Dvorana Leona Štuklja, gledalcev 500 sodniki: Nedović (Kranj), Zupančič (Ljubljana), Škrbec (Kranj); četrtine - 22:29, 16:17, 9:16, 15:23. Krka: Bratož 2, Škedelj 8, Marinelli 6, Đapa 10 (3:2), Lapornik 5 (3:2), Balažič 9 (2:2), Stipaničev 4, Fifolt 4 (2:2), Jančar Jarc 2, Jošilo 12 (2:1). Trener: Simon Petrov.

Sixt Primorska: Šiško 2 (3:2), Hodžić 8 (2:2), Čakarun 7 (4:3), Harris 10 (3:2), Jagodić Kuridža 13 (2:2), Ferme 15 (2:2), Kosi 6 (2:2), Glas 3, Marinković 12 (4:3), Vončina 3 (3:3), Henry 6 (2:2). Trener: Jurica Golemac.

Osebne napake: Krka 29, Sixt 22; prosti meti: Krka 12:9, Sixt 27:22; trojke: Krka 27:7, Sixt 27:11 (Jagodić-Kuridža in Ferme po 3, Hodžić in Harris po 2, Glas); skok: Krka 33, Sixt 34.

Drugoligaška končnica

V drugi SKL po novi spremembi tekmovalnega sistema danes začenjajo končnico. Če so lani najboljši klubi dejansko igrali “za narodov blagor,” saj niti prvaku ni bilo zagotovljeno napredovanje med elito, je letos drugače - prvak lige bo imel zagotovljeno mesto med najboljšimi klubi prve SKL, za katero pa v tem trenutku še ni jasno, v kakšni sestavi in sistemu bo potekala v prihodnji sezoni.

Za napredovanje se borita dva primorska kluba. Sežanci so si četrtfinale zagotovili že zelo zgodaj, Plama pur pa tudi srečno šele v končnici prvenstva. V četrtfinalu ekipe igrajo na dve zmagi, povratne tekme bodo že v sredo, morebitne tretje pa v soboto. Mesarija Prunk bo drevi ob 19. uri gostila kranjski Triglav, ki ga je med sezono obakrat premagala, a v 5. in 16. krogu tekmovanja šele po tesni končnici. Doma je bilo 58:50, v gosteh pa 74:72. Zanimivo, tudi Plama pur in Celje sta se pomerila v 5. in 16. krogu. Obakrat so slavili Celjani, a tudi tu je šlo za tesna dvoboja. V Ilirski Bistrici je bilo 96:98, v Celju pa 95:90. Če torej sledimo medsebojnim dvobojem, bi težko lahko koga razglasili za izrazitega favorita. Sežanci so med sezono izgubili dva igralca, na drugi strani pa se zdi, da so Celjani, ki so v prvenstvu tudi najbolj napadalna ekipa, po zamenjavi trenerja v vzponu. Robija Ribežla je med sezono zamenjal prekaljeni Vladimir Rizman.

V ligi za obstanek zelo zahtevna naloga čaka košarkarje Portoroža. V zadnjih dveh krogih so si dvignili samozavest z zmagama proti Parkljem in Medvodam. Nekaj sreče so imeli tudi s tem, da so na koncu v ligo padli tudi novomeški Troti, proti katerim so v letošnji sezoni zabeležili eno zmago, ki jo zdaj prenašajo v drugi del sezone. Drugo zmago prenašajo proti verjetno odpisanim Grosupljam, kjer so si Portorožani privoščili hud spodrsljaj s porazom v gosteh. V gosteh proti Trotom mornarji začenjajo boj za ohranitev drugoligaškega statusa.


Najbolj brano