Dragić Miami popeljal do pomembne zmage proti Dončićevem Dallasu

Težko pričakovan dvoboj slovenskih košarkarskih asov Gorana Dragića in Luke Dončića v severnoameriški košarkarski ligi NBA ni razočaral. Oba sta blestela za svoji moštvi, na koncu pa je Dragić z izjemno predstavo in trojnim dvojčkom Miami Heat popeljal do zmage s 105:99 nad Dallas Mavericks Dončića.

Predstava Gorana Dragića in Luke Dončića ni razočarala. Foto: Slavko Baranja/STA
Predstava Gorana Dragića in Luke Dončića ni razočarala. Foto: Slavko Baranja/STA

MIAMI > Okoli 2000 slovenskih navijačev je bilo v dvorani American Airlines priča zgodovinskemu srečanju nosilcev zlate slovenske reprezentance na Eurobasketu 2017. Tako Goran Dragić kot Luka Dončić sta se jim oddolžila z izvrstnima predstavama. V boju med izkušnjami in mladostjo pa je na koncu prevladal veteran Dragić, ki je bil s 23 točkami, 12 skoki in 11 podajami igralec tekme.

Kapetan reprezentance in najkoristnejši igralec z zadnjega evropskega prvenstva se je še posebej izkazal z borbeno igro v zadnji četrtini in svoje moštvo popeljal do 37. zmage v sezoni (ob 38 porazih). S tem se je Miami v lovu na končnico vrnil na osmo mesto vzhodne konference, ki še vodi v zaključne boje.

Dvajsetletni Dončić je tekmo končal z 19 točkami, osmimi skoki in sedmimi podajami, s tem je bil prvi strelec in podajalec svoje ekipe, ki z 29 zmagami in 46 porazi že nekaj časa ni več v igri za končnico.

Od samega začetka tekme je bilo v dvorani čutiti močan slovenski naboj. Vsako akcijo Dragića in Dončića so slovenski navijači nagradili z glasnim navijanjem, oba pa sta tudi hitro nakazala, da bosta imela pomembni vlogi na tekmi. Dragić je sprva z natančnimi podajami predvsem razigraval soigralce, Dončić pa je hitro zadel dve trojki.

V samem zaključku tekme pa je šov pripravil 32-letni Dragić, ki je tudi ob zvokih Golice v dvorani tako v napadu kot v obrambi prevzel vajeti v svoje roke. V zadnji četrtini je dosegel devet točk, sedem skokov in dve podaji ter blokado in ukradeno žogo v ključnih trenutkih.

Z 5:37 minute do konca je pri izidu 93:93 z borbeno igro uprizoril eno od akcij tekme, ko je sprva v teku od zadaj Dallasovemu Jalenu Brunsonu izbil žogo in jo zatem z izjemno požrtvovalnostjo za las uspel obdržati v igrišču. Dvorana je eksplodirala od navdušenja, akcija pa se je izkazal za ključno pri preobratu Miamija, ki je bil pred tem večino tekme v zaostanku.

V naslednjem napadu je domače moštvo zadelo trojko, vodstva pa več ni izpustilo iz rok. Dragić je nato v sami končnici prišel do treh ključnih skokov, z 1:15 minute pred koncem pa je z uspešnim prodorom pod koš bolj ali manj potrdil zmago.

"To je bila zelo pomembna tekma. Lovimo končnico, tu pa je bilo tudi 2000 slovenskih navijačev. Nasproti je stal Luka in vsi vemo, da moraš dobro igrati proti Luki, če želiš zmagati. In na koncu smo naredili vse, da smo prišli do te zmage," je v prvi izjavi po koncu tekme dejal Dragić.

Miami je po slabem prvem polčasu, ki ga je izgubil z 49:59, v drugem dolgo lovil priključek. Boljša igra v obrambi je moštvu omogočila postopen povratek, ki ga je unovčilo v zaključku. "V prvem polčasu smo bili izjemno slabi v obrambi. Zato smo se ob polčasu pogovorili in poiskali rešitve. V drugem polčasu smo nato šli 'na polno'," je dejal Dragić.

Za domače sta pomembno prispevala še Dion Waiters s 17 točkami in Hassan Whiteside z 12 točkami in devetimi skoki. Pri Dallasu je 14 točk dosegel Justin Jackson, legendarni Nemec Dirk Nowitzki jih je dodal 13.


Najbolj brano