Račun, ki bo pravičen za vse

Napovedane podražitve oskrbe z vodo na Goriškem so v zadnjih letih že nekajkrat dvignile ljudi na noge. Ko se na položnici znesek poviša za denimo pet, deset, lahko pa tudi več evrov, večino, razumljivo, krepko pogreje. Predvsem, ker te storitve niso edine, pri katerih se cene praviloma nikoli ne znižajo, ampak kvečjemu zvišajo. V novogoriški občini so mestni svetniki zaradi skokovite podražitve iz leta 2017, ki je dolge mesece razburjala občane, naredili korak nazaj in po kolebanju za pol leta, do konca lanskega leta, izglasovali delno subvencioniranje omrežnine. To je sicer začasno pomirilo ljudi, a ni odpravilo zagat.

Te se znova odpirajo zdaj, ko se obeta nova podražitev. Novogoriški župan Klemen Miklavič je, denimo, odkril, da javno podjetje Vodovodi in kanalizacija občini dolguje še 1,7 milijona evrov, ker ji ni plačalo vse najemnine za infrastrukturo. V podjetju odvračajo, da so že zdavnaj opozarjali, da si bodo podjetja z menjavo priključkov nižala stroške in da so obenem zgradili še dodatno infrastrukturo, zato bi morali to upoštevati na položnicah. Zaradi nesoglasij, koliko najemnine bi moralo javno podjetje plačevati za infrastrukturo v Šempetru in Vrtojbi, je s tamkajšnjo občino v sodnem sporu, občina ima že za več sto tisoč evrov terjatev.

Odprtih vprašanje je že toliko, da je skrajni čas, da sprejmejo rešitev. Verjetno si nihče ne želi, da se sistem vodooskrbe sesuje.

Glavni kamen spotike je prav najemnina za infrastrukturo, ki jo občani plačujejo kot omrežnino. Zdaj jo plačujejo povsod enako. Vse pa se vrti okrog vprašanja, ali naj v občinah, kjer imajo novejše cevi in naprave, ljudje plačujejo več omrežnine kot tam, kjer je infrastruktura stara. In dodatno, kako povsem natančno in pošteno razdeliti tudi stroške za infrastrukturo, ki sicer leži v eni, a služi več občinam. Ko je na Goriškem bila le ena velika novogoriška občina, in ne šest manjših, teh dilem ni bilo. Zdaj so. In ne bodo kar izginile.

Izračunati natančne stroške je vse prej kot preprosto, a se da. Glede na to, da se je odprtih vprašanj nabralo že toliko, je skrajni čas, da župani, če se da skupaj, sprejmejo ustrezno rešitev, ki bo pravična in seveda zakonita. Sicer se zdi, da se bodo težave le še poglabljale, možnosti izhoda pa bo vedno manj. Verjetno si nihče ne želi, da se sistem vodooskrbe na Goriškem sesuje. Takrat bodo najkrajši konec potegnili ljudje, ki so od vode, ki je osnova dobrina, odvisni.


Preberite še


Najbolj brano