Proračun so sprejeli hitro in soglasno

Občinski svet je na včerajšnji izredni seji hitro, gladko in tudi soglasno sprejel proračun, kar se zadnjih 15 let ni zgodilo. Proračun - predvideva 24,590.490 evrov prihodkov, 24,643.684 evrov odhodkov in 53.194 evrov primanjkljaja - je podprlo vseh 22 prisotnih svetnikov, manjkal je le Leonid Danilović (Levica).

Izolski župan Danilo Markočič Foto: Tomaž Primožič/ FPA
Izolski župan Danilo Markočič Foto: Tomaž Primožič/ FPA

IZOLA > “Proračun bo zagotovil, da bo občina izpeljala vse z zakonodajo določene obveznosti, ki jih je za nekaj več kot 17 milijonov evrov. Za dobrih sedem milijonov bo naložb, načrtujemo jih s prodajo občinskega premoženja (v višini 6,4 milijona evrov, op. a). O tem smo se veliko pogovarjali in prišli do uresničljivih predlogov,” je pred glasovanjem povedal župan Danilo Markočič.

Od premoženja, ki ga bodo prodajali, je omenil občinska stanovanja, vendar samo tista, za katera so ugotovili, da se jih občini ne splača obnoviti. S kupnino, predvideno v višini 670.000 evrov, bodo obnovili bolje ohranjena stanovanja. Med naložbami pa je navedel zapiranje občinske deponije na Baredih (zapreti jo morajo do oktobra), gradnjo 1,7-kilometrskega fekalnega kolektorja do Šareda in komunalno opremljanje vzhodnega dela cone mestne industrije. Finančnica Dragica Vrkič Kozlan, ki je osnutek proračuna podrobneje predstavila, je poudarila še, da 574 evrov povprečnine, ki jo določi ministrstvo za finance, zaostaja za stroški.

Nič o menjavi zemljišč z Agrario

Čeprav so na dnevni red seje uvrstili menjavo nepremičnin med občino in KZ Agrario, so točko - na predlog odbora za gospodarstvo in finance z Gašperjem Čehovinom na čelu - umaknili. V odboru želijo pridobiti čas, da bi podrobneje preučili predlagano menjalno pogodbo. Z Agrariinim najemom zemljišč ob pokopališču in njenim podjemnim odnosom s kamnoseškim podjetjem iz Divače pa se bo ukvarjal nadzorni odbor občine. Sprejel je sklep o nadzoru, potem ko mu je KPK odstopil prijavo.

Pri drugem branju so svetniki načeli vprašanje, katerim društvom bodo namenili nekoliko več denarja, z 10.000 evri bo občina, denimo, podprla tudi Primorski poletni festival.

“Predlog proračuna ni 'napihnjen', čeprav smo ga v preteklosti 'napihovali',” je menil podžupan Vlado Marić (Desus), županov strankarski kolega. Da je predlog korekten, je bil prepričan tudi Aleksej Skok iz SD, čeprav so v izjavi za javnost pred sejo sporočili, da imajo nekaj pomislekov pri načrtovani prodaji nepremičnin. “Je občinska uprava zmožna izpeljati tako obsežno prodajo do konca leta?” so se vprašali.

Markočič je upošteval njihov predlog, naj letos predvidijo denar tudi za dokumentacijo za naložbe, ki se jih bodo lotili v prihodnje - predvsem za nov kulturni dom, preplastitev pomožnih nogometnih igrišč ob stadionu, za obnovo rokometne dvorane, nadkritje kortežanskega balinišča in gradnjo krajevnega doma na Šaredu. Na seji je Skok menil še, da se bodo morali v bodoče resno lotiti stanovanjske politike. “Delno je fond stanovanj zelo star, najemnine pa za vzdrževanje ne zadostujejo,” je pripomnil.

Evgenij Komljanec (Ponosni na Izolo) je predlog proračuna označil za tehničnega. “V njem ni vsega, kar smo obljubljali v času volitev. Morda bi kazalo razmišljati o rebalansu.” Župan je namreč na tiskovni konferenci pred dvema tednoma napovedal, da bodo morali še pred poletjem sprejeti rebalans, češ da proračunske postavke temeljijo na izhodiščih njegovega predhodnika Igorja Kolenca.

Tudi po mnenju Gašperja Čehovina (Mef in Izolani) je bil predlog proračuna sprejemljiv. Za prihodnje leto pa v njihovi listi pričakujejo proračun, ki bo bolj strateško naravnan. Podprtje osnutka proračuna so napovedali tudi v stranki Izola je naša.


Najbolj brano