V Hendrixu drevi Glasbena šola Ilirska Bistrica

Glasbena šola Ilirska Bistrica je edina glasbeno izobraževalna ustanova v bistriški občini. Za pouk 350 učencev na skoraj vseh inštrumentih, v predšolski glasbeni vzgoji, glasbeni in plesni pripravnici ter baletu s kakovostnim pedagoškim delom skrbi 23 učiteljev, ki so v zadnjih letih krepko pomladili svoje vrste.

Glasbena šola  Postojna je konec novembra predstavila tri postojnske skladatelje: Miroslava Vilharja, Alojza Srebotnjaka in Vilka Ukmarja.
Glasbena šola Postojna je konec novembra predstavila tri postojnske skladatelje: Miroslava Vilharja, Alojza Srebotnjaka in Vilka Ukmarja. 

KOPER > Z zagonom se lotevajo novih izzivov in nadgrajujejo poslanstvo predhodnikov, ki so s svojimi učenci šoli prinesli mnogo nagrad z glasbenih tekmovanj, številne učence pa navdušili za nadaljevanje šolanja na srednji in kasneje tudi visoki stopnji.

Prva zamisel o glasbeni šoli v Ilirski Bistrici sega v davno leto 1859, ko je tam svojo prvo službo opravljal Fran Gerbič, učitelj, organist in zborovodja, kasneje tudi v tujini uveljavljen operni pevec, skladatelj in glasbeni pedagog. Prva glasbena šola pa je bila ustanovljena šele leta 1951 v Levstikovi ulici, pod vodstvom profesorice Marije Kirn. Sledili so ji Ante Glavina, Alojz Boštjančič in Zorko Antonič, ki je prvotne oddelke za klavir, harmoniko, violino, nauk o glasbi, pevski zbor in harmonikarski orkester razširil in šolo preselil v nekdanjo osnovno šolo na Jurčičevi ulici, kjer je stoletje prej o glasbeni šoli sanjal že Gerbič. Leta 1985 sta si vodstvo šole delili Marija Slosar Lenarčič in Mirjam Jaksetič Dolgan, nato pa je bil dolgo ravnatelj Laszlo Balazs, ki je kasneje glasbeno šolo preselil v nekdanjo vojašnico, kjer deluje še danes, pod vodstvom Martina Lenarčiča.

Rubriko Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo z Radiem Koper, enkrat mesečno posvečamo glasbenim šolam, ki se med oddajo Klasično, mladostno in ... živo! predstavijo v neposrednem prenosu iz studia Hendrix. Glasbeno šolo Ilirska Bistrica bodo drevi ob 20. uri zastopali kitarist Jan Valenčič, pianisti Marinka Lenarčič, Jernej Smerdelj, Tina Šajn in Lea Celin, harmonikar Dejan Derenčin, klarinetistka Manca Mirka Slosar, saksofonistka Lana Bubnič, flavtistka Anja Iskra, pevka Karmen Dekleva, Martin Rojc z diatonično harmoniko in evfonijem pa Mladinski pevski zbor pod vodstvom Elene Sedmak. Z učenci se bo pogovarjala voditeljica Janja Lešnik, za ton bosta poskrbela Drago Hrvatin in Ksenija Kos, za video, dosegljiv na YouTubu, pa Mitja Jazbec.

Z Glasbene šole Ilirska Bistrica prihaja veliko uspešnih glasbenikov. Med tistimi, ki so na njej pričeli, so Sonja Pahor, Mirko Slosar, Bojan Glavina, Matjaž Mikuletič pa muzikologinja ter glasbena urednica Branka Kljun in še mnogi drugi. Tudi med učitelji jih je kar nekaj, trenutno pa učiteljski zbor dopolnjujejo tudi taki, ki se v Ilirsko Bistrico vozijo iz Ljubljane, z Reke, iz Trsta, Kopra, Izole in Loža pri Cerknici. Učencem nudijo prijazno okolje, saj pedagoškemu procesu dodajajo nove vsebine, glasbene delavnice, seminarje, obiske koncertov in sodelovanja z drugimi šolami. Vsi se z veseljem udeležujejo večjih projektov, ki povezujejo različne oddelke. Ponosni so na pevska zbora, otroškega in mladinskega, ki sodelujeta na odmevnih dogodkih in nadaljujeta tradicijo zborovskega petja, iz katere izhaja še danes priznani komorni dekliški zbor Vox Ilirica, njihova posebnost pa je tudi pouk diatonične harmonike, za katero na šoli skrbi Zoran Lupinc, prejemnik priznanja Frana Gerbiča in pionir vzpostavitve pouka diatonične harmonike v program glasbenega izobraževanja na Slovenskem. Njegovi učenci so večkratni absolutni zmagovalci državnih in mednarodnih tekmovanj.

S skupnimi močmi na šoli že tretje leto pripravljajo tudi Koncertni napovednik, s katerim želijo popestriti kulturno ponudbo Ilirske Bistrice in predstaviti zanimive koncerte domačih in gostujočih glasbenikov. Sicer pa sodelujejo tudi pri projektih Zveze primorskih in Zveze slovenskih glasbenih šol, katerih skupni cilj je ohranitev in razvoj kvalitetnega sistema glasbenega izobraževanja na Slovenskem z 200-letno tradicijo.  


Najbolj brano