Priložnost za nove storitve in izdelke

LAS Vipavska dolina je s še tremi lokalnimi akcijskimi skupinami uspela dobiti nekaj manj kot 100.000 evrov za projekt oživitve in predstavitve domačih in umetnostnih obrti, ki so zaznamovale območje. Na Ajdovskem bodo raziskali dediščino mlinarstva in pekarstva, ki daje priložnost za razvoj novih, inovativnih storitev in produktov, tudi turističnih.

Utrinek iz stare pekarne Ajdovščina v Rustjevi hiši leta 1969. Foto: Arhiv Bogomirja Furlana
Utrinek iz stare pekarne Ajdovščina v Rustjevi hiši leta 1969. Foto: Arhiv Bogomirja Furlana

AJDOVŠČINA > Lokalna akcijska skupina (LAS) Vipavska dolina je skupaj z LAS društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, LAS loškega pogorja in LAS s CILjem na razpisu Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja uspela dobiti nekaj manj kot 100.000 evrov.

Stare obrti v sodobni preobleki

Vsak od partnerjev se bo posvetil eni od domačih in umetnostnih obrti, ki so v preteklosti pomembno zaznamovale njegovo območje in vplivale na gospodarski in širši družbeni razvoj. Gre za stoletno tradicijo postojnskega frizersko brivskega salona, čevljarstvo v Žireh, mlinarstvo in pekarstvo v Vipavski dolini in za obrti, povezane z rudarstvom in čipkarstvom na cerkljansko-idrijskem območju.

Projekt zajema stoletno tradicijo postojnskega frizersko-brivskega salona, čevljarstvo v Žireh, mlinarstvo in pekarstvo v Vipavski dolini in obrti, povezane z rudarstvom in čipkarstvom na cerkljansko-idrijskem območju.

“Čeprav gre za različne dejavnosti, nas povezujeta skupna želja in potreba, da dediščino, ki žal že izginja, oživimo, in hkrati prenesemo ter nadgradimo znanja. Najprej zaradi njihove dediščinske vrednosti, pa tudi zaradi poslovnih priložnosti za razvoj novih storitev in produktov,” je o projektu povedal predsednik LAS Vipavska dolina Janez Furlan.

Projekt bo priložnost za izmenjavo izkušenj in praks med partnerji. Med drugim želijo pripraviti skupni načrt za nadaljnji razvoj obrti in obrtniškega turizma, da bodo stare vsebine privlačne in prilagojene sodobnemu človeku. Razviti nameravajo programe za prenos znanj in veščin in omogočiti razvoj novih poslovnih idej.

Od starih receptov do poslovne ideje

V LAS Vipavska dolina želijo raziskati bogato tradicijo mlinarstva in pekarstva, rezultate pa nameravajo vključiti v vsebinsko zasnovo oživitve stare pekarne v Rustjevi hiši, ki bo zaokrožila ponudbo Pilonove galerije in bo po prepričanju občine igrala pomembno vlogo pri oživljanju starega mestnega jedra.

“V okviru raziskave bomo poskušali ustvariti izbor zgodb o tradicionalnem kulinaričnem in etnološkem izročilu, običajih, receptih in starih postopkih, tudi pekarskih skrivnostih. Za različne generacije bomo pripravili delavnice o peki in mlinarstvu, organizirali bomo tudi delavnico na temo podjetništva in uresničitve poslovne ideje, izdelali analizo ponudnikov in jih poskušali povezati,” je še povedal Furlan. V sklopu projekta nameravajo posneti še kratek film o razvoju mlinarstva in pekarstva, pripraviti brošuro predstavitvenega centra v Rustjevi hiši in izdelati turistični spominek.


Najbolj brano