“Pokvarjena navigacija le prozoren izgovor”

“Sklicevanje na pokvarjeno navigacijo je v tem primeru le prozoren izgovor in je nesprejemljivo,” je tri dni po vnovičnem incidentu v Piranskem zalivu poudaril minister za zunanje zadeve Miro Cerar. V nedeljo zjutraj je hrvaški policijski čoln dvakrat vplul v slovensko morje, prvič je bil kar 1,4 navtične milje znotraj slovenskih voda.

Slovenski policisti so do minulega petka  v Piranskem zalivu 
evidentirali že 295 dogodkov, v slovensko morje je vplulo 476 
hrvaških plovil, od tega 232 plovil hrvaških varnostnih organov. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Slovenski policisti so do minulega petka v Piranskem zalivu evidentirali že 295 dogodkov, v slovensko morje je vplulo 476 hrvaških plovil, od tega 232 plovil hrvaških varnostnih organov. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA, PIRAN >Hrvaški policisti naj bi se v nedeljo izgovarjali, da se jim je pokvarila satelitska navigacija. Če bi ta izgovor hrvaških policistov sprejeli, bi bila to po besedah ministra Mira Cerarja “žalitev inteligence in sposobnosti hrvaških policijskih oblasti, ki dobro vedo, kaj delajo”. Minister je napovedal, da bo Slovenija na to provokacijo odgovorila z diplomatsko noto. Ocenjuje še, da gre za nepotrebno zaostrovanje in kršitev dobrososedskih odnosov, nespoštovanje mednarodnega prava in prava EU, za kršitev schengenske meje, in to s strani države, ki bi rada postala članica schengenskega območja.

Dodal je, da EU stalno ponavlja, da od držav, ki kandidirajo za vstop v EU, pričakuje spoštovanje mednarodnega prava, Hrvaška pa je najslabši možen zgled, ker tega ne spoštuje. Slovenija o vseh pomembnejših zadevah v zvezi z “neimplementacijo arbitražne odločbe” s strani Hrvaške obvešča tudi Evropsko komisijo. Če želimo ohraniti EU in jo širiti z novimi članicami, moramo po ministrovih besedah vsako takšno dejanje zelo jasno obsoditi.

Miro Cerar

zunanji minister

“Sklicevanje na pokvarjeno navigacijo je v tem primeru le prozoren izgovor in je nesprejemljivo.”

V nedeljo zjutraj dvakrat vpluli v slovensko morje

Oster odziv ministra, ki pričakuje, da bo tudi notranje ministrstvo storilo vse, kar je v njegovi pristojnosti, je sprožil incident, ki se je v Piranskem zalivu zgodil v nedeljo zjutraj. Čoln hrvaške policije je ob sedmih zjutraj vplul v slovensko morje in se namenil proti plovilu slovenskega ribiča. Še preden je priplul do slovenskega ribiča in pred prihodom slovenskih policistov, pa so čoln obrnili in odpluli iz slovenskih voda.

Le devet minut kasneje je čoln hrvaške policije ponovno vplul v slovensko morje, takrat pa ga je posadka slovenske policije opozorila, da je v našem morju in mu odredila, da takoj odpluje. Hrvaški policisti so to tudi storili.

Letos v zalivu že skoraj 300 “dogodkov”

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da je bil hrvaški čoln ob prvem nedeljskem vplutju 1,4 navtične milje (približno 2,5 kilometra) znotraj slovenskih voda. Sicer pa se incidenti v slovenskem morju še vedno dogajajo skoraj vsakodnevno, odvisno od vremena in ulova, hrvaški policisti pogosto plujejo tudi čez sredinsko črto zaliva. Letos so, do minulega petka, na policiji zabeležili 295 dogodkov. V slabih treh mesecih je v slovensko morje vplulo 467 plovil, od tega 232 plovil hrvaških varnostnih organov.

Na policiji pojasnjujejo, da vsako vplutje hrvaških ribičev obravnavajo kot kršitev nedovoljenega prestopa meje, medtem ko vplutja hrvaških policistov obravnavajo kot mejne incidente. Lani so skupno obravnavali 1646 dogodkov, do konca decembra so proti hrvaškim ribičem uvedli 236 prekrškovnih postopkov.


Najbolj brano