Parkirišče bodo betonirali, trave ne bo več

Parkirišče za starim mlinom se je izkazalo za več kot dobrodošlo, zatravljene površine, ki se ob vsakem dežju spremenijo v blatno drsalnico, in plastične rešetke, ki razpadajo, pa ne. Na občini bodo parkirišče predvidoma aprila betonirali.

Namesto trave je pod avtomobili blato, ki prekriva  polomljene  
plastične rešetke.  Na občini rešitev vidijo v betonu.  Foto: Ambrož Sardoč
Namesto trave je pod avtomobili blato, ki prekriva polomljene plastične rešetke. Na občini rešitev vidijo v betonu.  Foto: Ambrož Sardoč

AJDOVŠČINA > ”Vse lepo in prav, parkirišče je res pri roki, a kaj, ko se ob vsakem dežju spremeni v blatni dol. In potem te doleti, da moraš ob skakanju po blatu in čiščenju otroškega vozička plačati še kazen, ker si spregledal, da je nekaj parkirnih mest v modri coni. Naj najprej poskrbijo, da ne bomo parkirali v blatu,” se je pred dnevi oglasil eden od uporabnikov parkirišča za starim mlinom.

Tega je Občina Ajdovščina uredila spomladi 2016 pred začetkom prenove mestnega središča, obiskovalcem Lavričevega trga oziroma starega mestnega jedra zagotovila skoraj sto parkirnih mest, na njem so postavili tudi prvo javno polnilnico za električne avtomobile v občini.

Dela je za 166.000 evrov opravilo podjetje Stopar, zasnovo za ureditev parkirišča in celotnega območja s klopcami, potmi in razgibanimi grički je zasnoval ajdovski arhitekturni studio Pikaplus. Tu so sledili “zelenim” rešitvam in so parkirna mesta postavili na zatravljene površine s plastičnimi rešetkami.

A trava v ajdovskih razmerah s sušo in burjo kljub zalivanju in dodatni zemlji ni preživela. Povrh vsega so se plastične rešetke začele lomiti. Kot so pojasnili na občini, menda zato, ker jih ne ščiti travna ruša. “Dobavitelj rešetk je jamčil, da rešetke zdržijo težo avtomobilov. To je zdaj osrednja zadeva v postopku reklamacije,” je za PN pojasnil svetovalec za odnose z javnostjo Edvard Pelicon.

Ne glede na izid so se zdaj odločili, da trave v nobenem primeru ne bo, namesto nje naj bi površine med kockami zabetonirali. “Zasnovo bo izdelal studio Pikaplus, podrobnosti bodo znane v kratkem, ideja pa je, da se sledi dvobarvni betonirani pešpoti, ki vodi s parkirišča na Prešernovo ulico. Dela se bo mogoče izvedlo že v aprilu, če bomo uspeli dobiti gradbince,” je še napovedal Pelicon.


Najbolj brano