Kako ostati župan tudi po 100 dneh

Kaos, ki ga je na torkovi proračunski seji doživel piranski župan Đenio Zadković, bo še dolgo odmeval. Tik pred zdajci je izgubil podporo koalicijskih partneric ter pod težo kritik umaknil predlagani proračun. Nanj je še dan poprej vezal svojo župansko funkcijo in na facebooku napovedal celo odstop (že drugič po izvolitvi za župana), če svetniki proračuna ne bodo sprejeli. Da po nepotrebnem grozi in izsiljuje, je bilo slišati iz svetniških ust, nakar so mu navrgli, naj raje kot o odstopu razmišlja, kako bo popravil predlagani proračun.

Grenko dejstvo izgube političnih partnerjev je Zadković v torek zvečer okusil v polnosti, pa ne samo pred 25 občinskimi svetniki, temveč tudi pred javnostjo, ki je prvič doslej lahko na spletu spremljala neposreden prenos piranske seje. Ugotovila je, da izvoljenci ljudstva niso najbolje pripravljeni na svoje delo ter da tudi sto dni pozneje ne poznajo pravil lokalne samouprave in občinskega poslovnika. Ugotovila pa je tudi, da je župan neodločen in da želi biti všečen, le da ne ve, kako zadovoljiti vseh lakotnikov in obenem ohraniti glavo na ramenih.

Predvolilne obljube nenehno padajo, revolucije pa se nehajo, ko izvoljenci oblečejo birokratske suknje in zahtevajo svojo mizo in stol.

Polena pod noge mu namreč mečejo prav njegovi, ki vse bolj glasno zahtevajo del kolača. Hočejo zasesti delovna mesta v občinski upravi, hočejo videti simbolično obglavljenje direktorjev starega režima nekoč vladajoče stranke SD in predvsem hočejo, da se stvari zgodijo zdaj, takoj, brez odlašanja. A Piran in Portorož ne utripata v letu 1917, ko je ljudstvo z oktobrsko revolucijo pometlo s cesarjevo oblastjo. Člane Gibanja in ostale občinske svetnike so na stolčke posedle volitve, torej napisana politična pravila, po katerih morajo delovati, pa naj bodo še tako neživljenjska. Predvolilne obljube nenehno padajo, revolucije pa se nehajo, ko izvoljenci oblečejo birokratske suknje in zahtevajo svojo mizo in stol.

Trenutek, ko je razpadla županova koalicija, znajo izkoristiti v opoziciji in se z Zadkovićem srečati na pol poti ter obljubiti podporo proračunu v zameno za ... nekaj se bo že našlo. Kaj pa bo o sodelovanju Zadkovića z osovraženo stranko SD ali listo Tomaža Gantarja, županskega protikandidata, poreklo volilno telo? Papirja, na katerega se bodo izlili, na facebooku ne bo zmanjkalo.


Preberite še


Najbolj brano