Direktorica odhaja, težave ostajajo

Alarm, ki ga je sprožil umik soglasja za nadurno delo zdravnikov v ajdovskem zdravstvenem domu, je po pogovorih z občino privedel do preobrata. Zdravniki so pripravljeni delati nadure, začasno se vrača strokovna vodja, odhaja pa direktorica Boža Ferfolja. Njen odhod ne bo odpravil težav, a odpira vrata novim rešitvam, meni zdravnik Robert Grbec.

Direktorica Boža Ferfolja je prosila za razrešitev, a njen odhod ne 
bo odpravil težav.   Foto: Alenka Tratnik
Direktorica Boža Ferfolja je prosila za razrešitev, a njen odhod ne bo odpravil težav.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Potem ko je sedem zdravnikov družinske medicine v ajdovskem zdravstvenem domu prejšnji teden umaknilo soglasja za nadurno delo in s tem opozorilo na nevzdržne razmere zaradi preobremenjenosti, se je v reševanje razmer v zavodu vključila Občina Ajdovščina kot njegova soustanoviteljica. Z občine so včeraj sporočili, da so z vodstvom zavoda in v dogovoru z zdravstvenim osebjem prišli do “pomembnih praktičnih rešitev”.

“Največja skrb je bila namenjena umiku soglasja za nadurno delo sedmih zdravnikov družinske medicine, kar bi po uveljavitvi, 20. aprila, lahko resno poslabšalo zdravstveno oskrbo občanov. Vendar se to ne bo zgodilo, saj bodo družinski zdravniki še naprej opravljali nadure,” so pojasnili na občini.

Robert Grbec

zdravnik, predstavnik sindikata Fides

“Odhod direktorice seveda ne bo čez noč rešil vseh težav. Vendar upamo, da se bomo lahko začeli pogovarjati o novih rešitvah.”

Zdravniki še niso preklicali umika soglasij

Ali se bo napoved dejansko uresničila, bo jasno v prihodnjih dneh. “O preklicu umika soglasij smo se res pogovarjali, a uradno tega še nismo storili,” je včeraj povedal predstavnik hišnega sindikata Fides, zdravnik družinske medicine Robert Grbec.

Na občini so kot praktično rešitev navedli tudi pripravljenost nekaterih zdravnikov, ki so že izpolnili pogoje za upokojitev ali pa jih bodo letos, da bi še naprej opravljali delo.

Boža Ferfolja

direktorica ZD Ajdovščina

“Povod za mojo odločitev je nezaupanje, ki so ga nekateri zdravniki kljub pozitivnemu mnenju strokovnega sveta izrazili do kandidata, ki sem ga predlagala za novega strokovnega vodjo.”

Ob vse bolj očitnih razhajanjih v iskanju rešitev z zaposlenimi v zavodu je svoj odhod iz zdravstvenega doma napovedala direktorica Boža Ferfolja. “Povod za mojo odločitev je nezaupanje, ki so ga nekateri zdravniki kljub pozitivnemu mnenju strokovnega sveta izrazili do kandidata, ki sem ga predlagala za novega strokovnega vodjo. To vidim kot nezaupnico meni in mojemu delu, zato sem prosila za razrešitev, saj ocenjujem, da v takih razmerah ne morem več opravljati svojega dela,”je za Primorske novice povedala včeraj.

Kot je dodala, namerava pred odhodom, o katerem bo prihodnji teden razpravljal svet zavoda, za vršilko dolžnosti strokovnega vodje predlagati dosedanjo strokovno vodjo, zdravnico družinske medicine Martino Rupnik Terbižan, ki je s tega mesta odstopila konec januarja.

V. d. strokovne vodje naj bi postala zdravnica družinske medicine Martina Rupnik Terbižan, ki je s tega mesta odstopila konec januarja

Pereča vprašanja bodo ostala odprta

Za komentar dogajanja smo prosili tudi predstavnika sindikata Fides v zdravstvenem domu. “Odhod direktorice seveda ne bo čez noč rešil vseh težav. Zdravniki bomo še vedno preobremenjeni in pereča vprašanja bodo še vedno odprta. Vendar upamo, da se bomo lahko začeli pogovarjati o novih rešitvah. To pomeni tudi prihod novih zdravnikov v naš zavod in izenačevanje pogojev dela s tistimi v sosednjih zavodih, na primer v novogoriškem,” je pojasnil Robert Grbec.


Najbolj brano