Četrti električar iz Kalifornije

Pretekli teden je Elon Musk v svojem značilnem slogu odkril svoj najnovejši izdelek na električni pogon, ki ga med kupce pošilja proti koncu leta.

Teslo Y bo mogoče polniti tudi na novi tretji generaciji super hitrih 
polnilnih postaj, ki se bodo počasi širile po vsem svetu.  Foto: Tesla
Teslo Y bo mogoče polniti tudi na novi tretji generaciji super hitrih polnilnih postaj, ki se bodo počasi širile po vsem svetu.  Foto: Tesla

S kompaktnim športnim terencem želijo pri Tesli še malce zarezati v segment, kjer konkurenca še ni tako močna. V bistvu je Y bolj križanec kot pravi SUV, v vsakem primeru pa predstavnik skupine vozil, ki po celi obli lomastijo po vrtičkih limuzin in karavanov. Model Y prinaša konkurenco tudi v lastno družino - konkurira modelu X, ki je večji, pa tudi precej dražji.

Model Y je sedemsedežnik, doseg pa ima do 480 kilometrov, odvisno od opreme. Cena se začenja pri 39.000 dolarjih za standard range, ki prihaja na trg šele leta 2021, medtem ko bosta long range, različica s štirikolesnim pogonom, in performance v salonih že letošnjo jesen.

Standard range do 100 km/h pospeši v 5,9 sekunde, dosega ima za 370 kilometrov, medtem ko ima long range, kot omenjeno, 480 kilometrov dosega, do stotice pa pospeši v 5,5 sekunde. Tu je še dirkaško nastrojeni performance, ki zmore prevoziti največ 450 kilometrov, vmes pa je še dual motor AWD, ki ima 450 km dosega.

V notranjosti je Y močno podoben Modelu 3, s katerim si deli tudi velik del mehanike. Na sredini je velik zaslon multimedijskega vmesnika, na katerem voznik nadzira celoten avto, vključno z opcijskim avtopilotom.


Najbolj brano