Zabukovec je bil spet najhitrejši optimist

Regato optimistov Koper Europa Cup je drugič zapored osvojil Luka Zabukovec. Branilec lanske zmage je povedel že v petkovih uvodnih plovih in na vrhu rezultatske lestvice ostal vse do zadnje preizkušnje.

Z leve so Martin Fras, Luka Zabukovec in Levente Borda

 Foto: Janba Pines
Z leve so Martin Fras, Luka Zabukovec in Levente Borda  Foto: Janba Pines

KOPER > Jadralni klub Jadro Koper je konec tedna gostil tridnevno kriterijsko regato Koper Evropa Cup, na kateri je sodelovalo 128 krmarjev iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Finske, Slovaške in Madžarske. Nekaj več kot polovica tekmovalcev je bila Slovencev, ki so v Kopru lovili točke za uvrstitev v reprezentanco, medtem ko je 61 tujih gostov k nam prišlo na priprave in po nove izkušnje pred pričetkom sezone. Ta se v severnem delu Evrope namreč začne nekoliko kasneje kot v Sredozemlju, kjer so prvi pomladni dnevi že prijetno topli.

Na regatno polje so se podali ločeno v dveh skupinah. Prvi je suvereno poveljeval Luka Zabukovec, v drugi pa so se v ospredju izmenjevali Madžara Levente Borda in Attila Toth ter domačin Maj Petrič. V zmernem maestralu so se regate hitro vrstile in tekmovalni program je potekal brez zapletov. Vzorni so bili tudi nastopi mladih športnikov, saj so člani mednarodne žirije v treh dneh dosodili samo en kazenski obrat.

Gostitelje je dodatno razveselil Luka Zabukovec, ki je ciljno linijo kar šestkrat prečil neporažen in na koncu prepričljivo slavil skupno zmago. “Na tekmovanje sem se temeljito pripravil že dan pred začetkom. Skrbno sem preveril vso opremo in si natančno ogledal vetrovno napoved. Na dan regate sem nato šel na morje nekoliko prej, z namenom, da ocenim razmere. Vse to je pripomoglo k uspehu, s katerim sem zelo zadovoljen, saj sem si izboljšal položaj na kriterijski lestvici,” je povedal član koprskega Jadra.

Skrbno pripravljen načrt za naskok s tretjega na drugo mesto je imel tudi Martin Fras, ki je dve regati pred koncem za Madžarom Bordo zaostajal šest točk. Slednjemu se je v predzadnji regati približal na tri točke razlike, v odločilnem obračunu pa ga prehitel za štiri mesta. To bi teoretično zadostovalo za prevzem drugega mesta, če se ne bi med njima znašel Mario Val Colarich, ki je pomotoma jadral v napačni skupini. Po diskvalifikaciji Colaricha je tako Fras ostal na tretjem mestu z enakim izkupičkom kot Borda.

Pri dekletih so si zmagovalni oder delile Madžarka Boroka Feher ter slovenski jadralki Yelyzaveta Levandovska in Alenka Valenčič.

Končni vrstni red (128 tekmovalcev, 9 regat z odbitkom najslabše): 1 Luka Zabukovec (Slo) 11 točk, 2. Levente Borda (Madž) 24, 3. Martin Fras (Slo) 24 ... 5. Svit Šterpin Dujmović (Slo) 42, 7. Maj Petrič (Slo) 46, 9. Yelyzaveta Levandovska (Slo) 51, 10. Alenka Valenčič (Slo) 56.


Najbolj brano