Vir okužbe še ni znan, preiskava kaže na šolo

Preiskava v zvezi s salmonelo okuženimi in obolelimi lucijskimi šolarji še poteka, vir še ni potrjen, a dosedanje ugotovitve kažejo, da je to šolska kuhinja. Doslej so salmonelo potrdili pri devetih učencih, med tem pa se je doma zdravilo še bistveno več otrok. S salmonelo je okužen tudi eden zaposlenih v šolski kuhinji.

Glede na vse več znanih podatkov iz preiskave kaže, da je bil vir 
okužbe s salmonelo kuhinja lucijske osnovne šole. Foto: Alenka Penjak
Glede na vse več znanih podatkov iz preiskave kaže, da je bil vir okužbe s salmonelo kuhinja lucijske osnovne šole. Foto: Alenka Penjak

LUCIJA, KOPER > Dosedanje ugotovitve navaja epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote Nacionalnega ibštituta za javno zdravje (NIJZ), ki bdi nad preiskavo. Kot poudarja, preiskava še ni končana, saj je med drugim treba počakati še na vrsto mikrobioloških izvidov, pri čemer tako imenovana serotipizacija poteka v celjskem mikrobiološkem laboratoriju in ne v koprskem.

Kaj so ugotovili doslej? Kopilovič našteva, da so doslej iz odvzetih vzorcev blata okužbo s salmonelo potrdili pri devetih učencih, med njimi tudi iz višjih razredov lucijske osnovne šole. “Po pogovorih s starši pa ugotavljamo, da je bilo obolelih še bistveno več otrok, vendar so se ti zdravili doma in pri vseh niti pediatri v lucijskem zdravstvenem domu niso posumili na salmonelo, zato tudi blata na analizo niso odredili.” V bolnišnici so se zaradi salmonele doslej zdravili štirje učenci te šole.

Iz vzorcev blata vseh zaposlenih so okužbo s salmonelo potrdili pri enem zaposlenem, ki dela v šolski kuhinji. “Za zdaj še podtip ni znan, tako da moramo počakati še na ta izvid, ki bo razkril, ali je podtip okužbe s salmonelo isti kot pri okuženih šolarjih. Šele ta izvid bo potrdil ali ovrgel, ali je vir okužbe šola. Poudarjam, da torej uradni vir še ni znan, a kot kaže, je verjetno vir okužbe šola,” pravi Kopilović.

Dodaja še, da v vseh drugih odvzetih vzorcih ob inšpekcijskem pregledu na šoli niso nikjer našli salmonele. “To pa še ne kaže, da v šoli ne bi bila možna okužba, saj je bil ta ogled razmeroma pozno in so med tem sproti v šoli opravljali tudi čiščenje,” dodaja zdravnik. “Več bo pokazala tudi obdelava ankete staršev vseh otrok, ki smo jo opravili in moramo zdaj vse odgovore še obdelati. Tudi ta anketa bo v pomoč pri določitvi vira okužbe.”


Najbolj brano