Na nepremičninskem trgu je 269 stanovanj

Letos bo na nepremičninskem trgu v Kopru na voljo 269 stanovanj: 164 v kompleksu na Ferrarski ulici, 68 v Zelenem parku 2 in 37 v Tomosovem bloku, medtem ko so vseh 15 stanovanj v stolpiču Nobilis na Vojkovem nabrežju že prodali.

  V Grafistu so se nepremičninskega projekta Zeleni park 2, v 
katerem je na voljo 68 stanovanj,  lotili v sodelovanju z Delavsko 
hranilnico. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V Grafistu so se nepremičninskega projekta Zeleni park 2, v katerem je na voljo 68 stanovanj, lotili v sodelovanju z Delavsko hranilnico. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Za kvadratni meter stanovanja je treba odšteti približno od 2000 do 3000 evrov, odvisno od lokacije. Najugodnejši je nakup v Zelenem parku 2, najgloblje pa je treba seči v denarnico za stanovanje v Tomosovem bloku.

Predvidoma prihodnji mesec bo na trgu 164 stanovanj s parkirnimi mesti v garaži na Ferrarski ulici, nasproti sodišča. Ponudbe, ki so jih v slabi banki prejeli za nakup celotne stavbe, so bile prenizke, zato bodo ponujali posamezna stanovanja. Postopek prodaje so zaupali agenciji Remax.

265 stanovanj bo letos na voljo na nepremičninskem trgu v Kopru, 2000 do 3000 evrov je treba odšteti za kvadratni meter stanovanja.

V slabi banki so projekt poimenovali Koprska vrata. Napovedujejo, da bodo konec aprila pričeli z dnevi odprtih vrat, ki bodo trajali mesec dni. Prodaja bo potekala predvidoma po načinu draženja, ki so ga že uporabili v soseski Celovški dvori v Ljubljani in kompleksu Nokturno na Markovcu. Tam so kupci lahko oddali zavezujoče ponudbe najmanj v višini izhodiščnih prodajnih cen. Odpiranje ponudb je bilo komisijsko, ob prisotnosti notarja, nakar so izbrali tisto ponudbo, ki je bila višja. Če sta dva interesenta poslala ponudbo z enakim zneskom, so izbrali tisto, ki je prispela prva.

Po ocenah nepremičninskih agentov bo za kvadratni meter stanovanja treba odšteti med 2500 in 3000 evri. Na voljo so vse velikosti, od garsonjer do štirisobnih stanovanj neto površin od 38 do 154 kvadratnih metrov. Stanovanja so v zadnjih mesecih v celoti osvežili in so pripravljena na prodajo in vselitev. V pritličju je še 29 poslovnih prostorov. Tudi za ta stanovanja je ogromno zanimanja, in to predvsem med domačini.

Za večje stanovanje enaka cena kot za vrstno hišo

Vasilij Masleša iz agencije Agenti nepremičnine ocenjuje, da je dogajanje na nepremičninskem področju v Istri podobno tistemu v Ljubljani. “Cene sploh niso zmerne in so posledica slabše ponudbe na trgu,” meni. Prepričan je, da bi se z običajno ponudbo cene zagotovo ustalile. Pravi, da bodo morali investitorji in lastniki stanovanj, ki jih ponujajo v Kopru, nekoliko prizemljiti cene, če bodo hoteli kaj prodati. Cene stanovanj v objektu nasproti sodišča so po njegovem mnenju realne, tiste v Tomosovem bloku pa nekoliko previsoke v primerjavi z Zelenim parkom 2. Preseneča ga dokaj nizek začetni znesek kvadratnega metra površine v Zelenem parku 2, saj pravi, da gre za objekt višjega kakovostnega razreda, kjer so bile pri gradnji uporabljene nekatere inovativne rešitve, garaža v kleti in lega v središču mesta pa še dodatno višata ceno. “V preteklosti so se cene nekaterih tamkajšnjih stanovanj, usmerjenih proti morju, gibale med 4000 in celo 5000 evri po kvadratnem metru,” spomni. “Morda pa je treba zgolj počakati, da se te nepremičnine dejansko pojavijo na trgu in takrat bo slika bolj jasna,” meni.

Pravi, da kupci - gre izključno za domačine - v zadnjem času povprašujejo tako po garsonjerah kot po štirisobnih stanovanjih. Za nakup hiš je zanimanje nekoliko upadlo, cene pa niso tako poskočile. Masleša predvideva, da bi to lahko bilo povezano s stroški vzdrževanja takšne nepremičnine. Sicer pa lahko na nepremičninskem trgu zasledimo tudi posebnosti: 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje stane približno toliko kot vrstna hiša.

Najlepše stanovanje bo na strehi Tomosovega bloka

V Tomosovem bloku, ki ga obnavlja poslovna naveza podjetij CGP - Ing in Clipplus, bo junija kupcem namesto 90 majhnih garsonjer na voljo 37 stanovanj s terasami. Do tretjega nadstropja bodo stanovanja merila 30, 40 in 65 kvadratnih metrov, od četrtega do desetega nadstropja pa bodo velika 66, 75 in 119 kvadratnih metrov.

Posebnost bo veliko stanovanje na vrhu stolpiča, ki bo merilo 112 kvadratnih metrov in bo imelo 155 kvadratnih metrov veliko teraso vse okoli. S prodajo nepremičnin so že začeli, povprečna cena kvadratnega metra stanovanja pa znaša 3000 evrov. Med interesenti je veliko domačinov. Iztok Lampič iz omenjenih podjetij pravi: “Prodaja poteka po pričakovanjih. Od začetka marca, ko smo pričeli z uradno prodajo, smo podpisali pogodbe že za približno polovico stanovanj. Za ostale enote kupce vodimo na oglede objekta, usklajujemo vsebino pogodb in dogovarjamo tlorisne rešitve ter zaključne materiale posameznih stanovanj.” Največji minus te lokacije pa je pomanjkanje parkirnih mest, saj predvidene garažne hiše na Muzejskem trgu še niso začeli graditi.

Stanovanja so samevala, a so dobro ohranjena

Stanovanje v Zelenem parku 2 bo stalo od 1950 evrov do 2500 evrov po kvadratnem metru, odvisno od lege in velikosti stanovanja. Kupcem bodo na voljo tako garsonjere kot štiri- in petsobna stanovanja. Novi lastnik omenjenega poslovno-stanovanjskega kompleksa, ki ga je začelo graditi družinsko podjetje Prefabdva, je Grafist.

Tamkajšnji prvi mož Ante Guberac pravi, da bodo stanovanja v prihodnjih dveh tednih začeli ponujati na trgu. “Čeprav so stanovanja dolgo samevala, so dobro ohranjena, saj so jih gradili z nadstandardnimi materiali. Pri zanimanju med kupci bo pomembno vlogo imela tudi garažna hiša pod objektom,” ocenjuje Guberac. Napoveduje, da bo objekt za vselitev pripravljen predvidoma konec julija. V Grafistu so se nepremičninskega projekta lotili v tandemu z Delavsko hranilnico, ki jim je dala posojilo. “Ustanovili smo skupno projektno podjetje, vsak je lastnik do polovice, tako da se dobiček deli na pol,” pravi Guberac.

Guberac zagotavlja, da obema stanovalkama, ki že nekaj let živita v objektu in sta nepremičnini kupili v nenavadnih okoliščinah še pod okriljem podjetja Prefabdva, ne grozi več, da bosta ostali brez vsega. Njuni stanovanji sta namreč pristali v stečajni masi, a Guberac pravi, da so zdaj lastništvo prepisali na njuno ime. “Družini Brataševec pa smo odpisali poroštvo, ki so ga v preteklosti sklenili za ta projekt,” še pojasnjuje.


Najbolj brano