Bežanje pred policisti se je končalo z nesrečo

Policista postaje za izravnalne ukrepe sta včeraj zjutraj čez mejo z Italijo zasledovala voznika dveh mercedesov. Posumila sta, da v prevažata ilegalne prebežnike. Vozili sta poskušala ustaviti že na slovenski strani, vendar se voznika nista zmenila za njune ukaze. Eden od voznikov je v bližini Bazovice zapeljal s ceste, drugi pa je pobegnil.

Voznik iz Albanije je v ostrem ovinku z mercedesom zapeljal s ceste 
in obstal.  Foto: PU Koper
Voznik iz Albanije je v ostrem ovinku z mercedesom zapeljal s ceste in obstal.  Foto: PU Koper

LOKEV, BAZOVICA > Ura je bila točno pet, ko sta policista postaje za izravnalne ukrepe med opravljanjem nalog na regionalni cesti Lipica-Divača v Lokvi v nasprotni smeri opazila dve vozili znamke mercedes benz, na katerih so bile začasne nemške registrske tablice.

Policista sta posumila, da voznika v mercedesih prevažata ilegalne migrante, zato sta zapeljala za njimi in ju poskušala ustaviti. Modre luči in zvočni signali pa voznikov niso prepričali. Oba sta pospešila in odpeljala proti Italiji. Eden od voznikov je pred policijskim vozilom vijugal po celotnem vozišču in tako policistom preprečeval, da bi ju prehitela in tako ustavila.

Ker sta policista posumila, da bosta voznika z begom nadaljevala tudi čez mejo z Italijo, sta operativno komunikacijski center koprske policijske uprave obvestila o čezmejnem zasledovanju, iz Kopra pa so o tem takoj obvestili kolege na tržaški kvesturi.

Voznika mercedesov sta ob petih in osem minut čez nekdanji mejni prehod Lipica res zapeljala v Italijo, policista pa za njima. Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi na koprski policijski upravi, je pojasnila, da sta policista med zasledovanjem ves čas uporabljala modre luči in zvočne signale.

Ubežnika je v ovinku z avtom zaneslo s ceste

Voznikoma mercedesov sta sledila mimo Bazovice proti Trstu, vendar sta po približno treh kilometrih vozili zaradi velike hitrosti izgubila iz vidnega polja. Ko sta policista s službenim vozilom z ravnega dela ceste pripeljala v oster levi ovinek, pa sta na vozišču najprej opazila plastične dele vozila, takoj zatem pa sta videla, da je eno od bežečih vozil v ostrem desnem ovinku zapeljalo s ceste.

Videla sta, kako je z zadnjih sedežev vozila poskakalo več ljudi. Zbežali so v bližnji gozd, voznik in sopotnik pa sta obsedela na prednjih sedežih. Policista sta ju do prihoda italijanskih kolegov zadržala v vozilu, nato pa so skupaj v gozdu odkrili še enega od ubežnikov.

Drugemu vozniku uspelo pobegniti

Policista iz postaje za izravnalne ukrepe sta z italijanskimi kolegi opravila varnostni pregled aretirane trojice. Avto znamke mercedes z začasno nemško registracijo je vozil 25-letni državljan Albanije. Turka, ki so ju aretirali, pa sta bila brez dokumentov.

Postopek s trojico tujcev so prevzeli italijanski policisti, sicer pa so s koprske policijske uprave sporočili, da policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Drugemu vozniku mercedesa je, kot kaže, uspelo pobegniti. Kot smo izvedeli, je bilo v obeh vozilih več sopotnikov. Tudi v mercedesu, ki ga je vozil 25-letni Albanec, naj bi bila še vsaj dva tujca, a sta se v gozdu uspela izmuzniti policistom. Enega od prebežnikov naj bi po končanem postopku vrnili slovenskim policistom, drugega pa ne, ker se je v nesreči menda poškodoval.

Prevozniki migrantov vse bolj predrzni

Tudi ta primer kaže na vse večjo predrznost prevoznikov nezakonitih migrantov. Ti pogosto ne ustavijo, ko jih policisti zalotijo na cesti. Lani se je na območju koprske policijske uprave že zgodilo več nesreč. V eni od takih se je huje poškodoval otrok, druge pa so se končale brez hujših posledic za voznike in prebežnike.

Maja lani se je z nesrečo končalo tudi čezmejno zasledovanje avta, ki ga je, kot se je izkazalo kasneje, vozil 24-letni državljan Kosova z bivališčem v Švici. Slovenski policisti so ga ustavljali že pri Bertokih, vendar se zanje ni zmenil. Na nekdanjem mejnem prehodu Škofije je zapeljal v Italijo, koprski policisti pa so mu po hitri cesti sledili vse do bližine trgovskega centra, kjer je v križišču povzročil nesrečo. Reševalci so oskrbeli štiri poškodovane. Voznik je v peugeotu francoske registracije prevažal štiri nezakonite prebežnike.


Najbolj brano