Tekače je najbolj razveselilo lepo vreme

Na 19. Malem kraškem maratonu se je zvrstilo 2300 tekačev, sto pohodnikov in 900 otrok iz vse Slovenije. Najbolj jih je razveselilo sončno vreme.

 Foto: STA
Foto: STA

SEŽANA > “Vsako leto pridem na Mali kraški maraton. Pred dvema tednoma sem pretekel maraton v Barceloni, danes pa tečem že svoj 109. maraton na domačih tleh,” je povedal Vladimir Savič, maratonec, doma iz Postojne, ki je odtekel 21 kilometrov dolgo pot. Najhitrejši tekač na krajši progi je bil Peter Kastelic, med tekačicami pa Ana Seliškar. Na polmaratonski progi je prvo nagrado prejel Timotej Bečan, med ženskami pa je bila najhitrejša Jasmina Vojska Pitamic.

Maraton je v toplem in sončnem vremenu odteklo 2300 tekačev in tekačic. Največ jih prihaja iz bližnje okolice in iz Ljubljane, sicer pa Mali kraški maraton privablja obiskovalce iz cele Slovenije. Tradicionalno je na prvem mestu močna rekreativna nota. Letos so dali velik poudarek tudi ekologiji, saj si organizatorji prizadevajo, da je kraški maraton tudi eko prireditev.

“Poskrbeli smo, da 80 odstotkov stvari ni v plastiki. Torej voda v okrepčevalnici ni v plastenki, ampak je v papirnatem kozarcu. Joto strežemo v biorazgradljivi skledici, skupaj z biorazgradljivim priborom. Tudi nahrbtniki, ki so jih dobili tekmovalci, niso plastični temveč iz blaga,” je pojasnila Barbara Jerič iz sežanskega Zavoda ŠTIP.

Tako veliko prireditev so izpeljali tudi s pomočjo lokalnih društev, ki jih Zavod povabi k sodelovanju. Pri varovanju poti so pomagali taborniki, športno društvo PoSKOKec, ki je skrbelo za otroške teke, tudi letos so na vseh postajah veliko pomagali sežanski srednješolci. Prav je prišla tudi pomoč predstavnikov Društva upokojencev Sežana, ki so polnili darilne vrečke za tekmovalce, pa tudi mnogih drugih. Tekače in tekačice je spodbujal bogat animacijski program, pred začetkom teka pa jih je pozdravila Tjaša Dobravc, zmagovalka oddaje Slovenija ima talent.

Organizatorji so tekmovalcem predstavili tudi ponudbo Krasa. Jaka Pipan iz vinogradništva Pipan v Križu se s svojim vinom vsako leto predstavi na maratonu. Največ povpraševanja je ravno po kraškem teranu.


Najbolj brano