Hitrost kosi med motoristi

Kar 46 odstotkov žrtev med motoristi je v zadnjih petih letih na naših cestah umrlo zaradi previsoke hitrosti. Da bi pamet in modrost prevladala nad adrenalinom, agencija za varnost prometa skupaj s policijo in drugimi do konca meseca izvaja številne preventivne dejavnosti in poostrene nadzore.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

Policisti so že skoraj teden dni pozorni na motoriste in mopediste, predvsem na tiste, ki se požvižgajo na predpise in omejitve ter na tak način tvegajo lastno zdravje in življenje. Policisti zato opozarjajo, da bodo preverjali predvsem prehitro vožnjo, stanje voznikov, uporabo zaščitne opreme in brezhibnost motornih dvokoles.

Predstavnik prometne policije na generalni policijski upravi Boštjan Smolej sicer pravi, da je bilo lani v primerjavi z letom prej na naših cestah manj nesreč in manj mrtvih motoristov, a vseeno opozarja, da je vsako izgubljeno življenje preveč. “Po daljšem zimskem počitku si vzemite čas in imejte v mislih, da se bodo tudi drugi udeleženci v prometu letos prvič srečali z vami, zato predvidite njihova ravnanja,” svetuje motoristom.

13 motoristov ali mopedistov je lani umrlo na glavnih in regionalnih, 5 pa na občinskih cestah, na avtocestah in hitrih cestah ni umrl nihče.

Direktor agencije za promet Igor Velov pravi, da je po nesreči spraševati, kdo je kriv, prepozno. “Nesreča ne sprašuje, kdo je kriv,” poudarja in dodaja, da bodo njihovi strokovnjaki nadaljevali z raziskovanjem vseh okoliščin najhujših motorističnih nesreč in identificirali nevarna mesta na naših cestah. “Nekateri mislijo, da obvladajo svoja motorna kolesa in da se jim ne more zgoditi nič. Prav taki motoristi so potem najbolj pogoste žrtve nesreč,” pa pravi predsednik Zveze moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar.

Na slovenskih cestah se je lani zgodilo 941 prometnih nesreč, v katerih so bili vpleteni vozniki z motorji ali mopedi. Pri tem se jih je 524 laže in 177 huje poškodovalo, 18 pa jih je, žal, umrlo. V zadnjih petih letih je na naših cestah letno umrlo povprečno 23 motoristov, kar predstavlja približno petino vseh smrtnih žrtev na cestah.

Najbolj nevarni mladi vozniki

V zadnjih petih letih je na naših cestah umrlo 29 motoristov z vozniškimi izkušnjami do pet let, 15 z vozniškimi izkušnjami do deset let in samo 16 motoristov z več kot desetletnimi izkušnjami. V najbolj ranljivi skupini je umrlo največ tistih, ki so motor vozili od enega do treh let. Mladi motoristi so povzročili tudi največ (43 odstotkov) nesreč s hudimi poškodbami in skoraj polovico vseh nesreč nasploh.

Da se črna statistika ne bi povečevala, ampak zmanjševala, v sklopu nacionalne preventivne akcije pripravljajo tudi dneve odprtih vrat poligonov varne vožnje. Primorski najbližji poligon v Logatcu bo odprl svoja vrata 14. aprila.

Preventivne akcije bodo ob sodelovanju drugih akterjev organizirali tudi v obeh primorskih policijskih upravah. V novogoriški že jutri pred Mercator centrom v Novi Gorici med 9. in 12. uro ter 20. aprila ob poligonu na Logu pod nekdanjo vojašnico. Preventivne delavnice za motoriste bodo 6. in 20. aprila (nato pa še dvakrat maja in junija) pripravili tudi na dvorišču postojnske avtocestne baze. Glavni organizator je Dars v sodelovanju z agencijo za varnost prometa. Kot inštruktorji bodo sodelovali tudi policisti motoristi.

Umrli motoristi na naših cestah

2014: 17

2015 : 26

2016 : 24

2017 : 29

2018: 18


Najbolj brano