Zdravniški klic v sili tudi v Ajdovščini

“Doslej je soglasja za delo prek zakonskih določil preklicalo sedem zdravnikov družinske medicine, nekateri o tem še razmišljajo. Smo na točki, ko ne zmoremo več. Stvari ne želimo zaostrovati, odprti smo za vse rešitve,” je v imenu Fides povedal zdravnik Robert Grbec, ki je vodstvu ZD Ajdovščina posredoval preklice soglasij. Ti začnejo veljati 20. aprila.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Po napovedanih odpovedih kranjskih in celjskih zdravnikov so se zaradi preobremenitev za “klic v sili” odločili tudi zdravniki družinske medicine v Zdravstvenem domu (ZD) Ajdovščina. Sedem se jih je odločilo za preklic soglasij za delo prek zakonskih določil. To med drugim pomeni, da umikajo soglasja za neprekinjeno delo nad 16 ur, za delo nad osmimi nadurami tedensko, v primerih zdravnikov, ki so stari nad 55 let ali negujejo otroka do tretjega leta, pa preklic soglasij za delo ponoči, za vsakršne nadure in prerazporeditve delovnega časa.

Kot sporočajo, ob že uresničenih in še napovedanih upokojitvah ter odhodih nekaterih sodelavcev v zadnjem obdobju takih obremenitev ne zmorejo več. Kot je pojasnil zdravnik Robert Grbec, ki je tudi hišni predstavnik sindikata Fides, večina družinskih zdravnikov pri številu opredeljenih bolnikov normative presega za 30 ali 40 odstotkov. Največjo obremenitev predstavlja vključevanje zdravnikov v dežurstva in pripravljenost, kjer ajdovski zdravstveni dom deli usodo s sorodnimi zavodi.

Tudi v Tolminu so na robu moči

“Zaenkrat se zdravniki v našem zavodu niso odločili za tak pristop do reševanja problematike preobremenjenosti, torej za kolektivni odstop,” je pojasnil Gaudencio Lucas Triep, direktor Zdravstvenega doma Tolmin, kjer se soočajo s podobnimi težavami kot v Ajdovščini. “Trudimo se vsi, direktor in vodstvo zavoda ter vsak zdravnik posebej delamo preko svojih zmožnosti, kar pa že povzroča izgorelost na delovnem mestu,” potrjuje Triep. Zdravnikov je premalo in so preobremenjeni, še posebno zaradi sočasnega dodatnega dela v nujni medicinski pomoči.

Ne morejo prevzeti odgovornosti za paciente

“Med svojim rednim delom smo dolžni poskrbeti tudi za vsa nujna in manj nujna stanja pacientov v obeh občinah, kar med drugim vključuje oskrbo na domu, na cesti, v urgenci, oživljanja oseb od najmlajših do stoletnikov, prevoze v Šempeter, pogosto tudi v Ljubljano, in to večkrat na dan,” je v imenu zdravnikov pojasnil Grbec. Naročeni pacienti v teh primerih ostanejo pred zaprtimi vrati ambulante, saj mora tudi medicinska sestra v urgentno ambulanto. “Od tam prenaroča paciente, kakor ve in zmore. Ob tem nadomeščamo tudi ambulante kolegov, ki so odsotni. Ob takšnem načinu dela ne moremo več prevzemati odgovornosti za kakovostno obravnavo pacientov,” je še dodal Grbec.

Odpoved soglasij bo začela veljati 20. aprila. “Dotlej bomo delali po ustaljenem načinu, kako pa bo po 20. aprilu, ne vem. Za organizacijo dela mora poskrbeti vodstvo zavoda. Trenutna težava je, da smo tudi brez strokovnega vodje, ki je pristojen za razporejanje zdravnikov. Upamo in si želimo, da bomo s skupnimi močmi našli prave rešitve. A če ne bo novega kadra, ne vem, kako bomo delali,” je še povedal Grbec. V zavodu je po podatkih direktorice Bože Ferfolja 12 družinskih zdravnikov, a trenutno zaradi porodniških in bolniških odsotnosti ter dopustov niso vsi aktivni. Za letos so napovedane tri upokojitve, konec leta se nadejajo prihoda mlade zdravnice, ki bo končala specializacijo družinske medicine.

7 zdravnikov družinske medicine je umaknilo soglasje za delo prek zakonskih določil, nekateri o tem še razmišljajo.

Vodstvo razume stisko zdravnikov

Direktorica je odločitev družinskih zdravnikov sprejela s pojasnilom, da je to njihova pravica, in dodala, da razume njihovo stisko. “Žal je to problem, ki ni rešljiv čez noč, država pa že vrsto let zamuja s konkretnimi rešitvami. Pomanjkanje vseh zdravnikov se je predolgo reševalo samo z dvigom plač,” je povedala.

Strinja se, da je situacija, v kateri se je znašel zavod, zahtevna. “Naši družinski zdravniki so s tem, ko so soglašali z nadurnim delom, dejansko omogočali normalno delovanje zavoda. Zavedam se, da bo v taki situaciji organizacija dela v ambulantah zahtevna. Pomembno je, da zavod deluje in da pacienti dobijo vse, kar jim pripada. Situacijo bomo reševali tako, da bo prav za zavod in za paciente,” je še dejala.

20. aprila bo začela veljati odpoved soglasij

Po napovedanih odpovedih soglasij družinskih zdravnikov se je z njo že sestal župan Tadej Beočanin. Kot smo izvedeli, sta se pogovarjala o nekaterih ukrepih, ki bi pomagali urediti razmere v zavodu. Več pa bo znanega v začetku prihodnjega tedna.


Najbolj brano