Voda v plastenkah je pri nas nepotrebna modna muha

Ob svetovnem dnevu voda je novogoriška družba Vodovodi in kanalizacija pripravila posvet, ki ga je naslovila Pijmo vodo iz pipe. Na njem so spregovorili o oskrbi z vodo pri nas danes in o projekcijah v prihodnje. Ob tej priložnosti so podelili certifikat Voda iz pipe dvema ministrstvoma.

Direkcija za vode  je pripravila dan odprtih vrat suhega zadrževalnika Pikolud na novogoriškem potoku Koren. Foto: Leo Caharija
Direkcija za vode je pripravila dan odprtih vrat suhega zadrževalnika Pikolud na novogoriškem potoku Koren. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “S pitno vodo bi bilo treba ravnati tako, kot bi je bilo izjemno malo, kot bi živeli v puščavi.” Tako je Miran Lovrič, direktor javnega podjetja Vodovodi in kanalizacija, ki upravlja te vrste omrežij na ožjem Goriškem, uvedel letošnji posvet o pomenu ohranjanja čistosti voda na gradu Kromberk, ki ga podjetje organizira ob svetovnem dnevu voda. Letos so ga naslovili Pijmo vodo iz pipe, osrednja gostja je bila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Danes je treba misliti na jutri

Strokovnjakinja je spregovorila o različnih pomenih vode, tudi o tem, da bi lahko za Slovenijo nekoč postala dragoceno izvozno blago, in opozorila, da je bodo klimatske spremembe vzele veliko. Zato je treba zdaj razmišljati o preskrbi s pitno vodo v prihodnje in o varovanju površinskih in podzemnih voda.

Koren spet potok

Pri družbi Vodovodi in kanalizacija so med drugim predstavili čezmejni projekt, s katerim imajo namen iz kanala Koren na južnem robu Nove Gorice narediti spet čim bolj naraven potok z meandri vred, da bi se vanj vrnil vodni živelj.

“V Slovenji se ne zavedamo, kakšno srečo imamo, da pijemo čisto vodo. Komaj vsak sedmi zemljan živi od 'divje' vode, ravno zato, ker je imamo dovolj, pa se nikoli nismo naučili varčevati z njo in jo ceniti. Tudi pri namakanju v kmetijstvu zaostajamo, časi, ki prihajajo, pa bodo zelo drugačni,” je dokaj črno podobo prih0dnosti orisala Kajfež Bogatajeva. Kot ocenjuje, bo treba delati na ozaveščenosti glede porabe vode, kar sicer vključuje tudi razmislek o potrošništvu, saj mnoge industrijske panoge zahtevajo velike količine vode.

Hkrati bo dobrodošlo v Sloveniji skovati načrt, kje prihraniti pitno vodo in kje jo shranjevati za sušna obdobja, med drugim za rabo v kmetijstvu, ki je po besedah klimatologinje potroši 70 odstotkov. Treba bo posodobiti vodne sisteme, tudi tiste za odplake, začeti varčevati s to dobrino, tistim, ki je ne dobivajo iz organizirane oskrbe, pri čemer jih je v Sloveniji kar nekaj, pa zagotoviti tako, da bodo enakovredni ostalim.

Opustiti plastiko!

Na posvetu so se dotaknili tudi pitja vode iz plastenk, ki se je po oceni Kajfež Bogatajeve razbohotilo zaradi neozaveščenosti ljudi. Z ozaveščanjem naj bi ljudje razumeli, “da s tem bolj ali manj samo zapravljamo denar”. V tej luči je bil ob robu posveta podeljen certifikat za spodbujanje pitja vode iz pip, dobila sta ga ministrstvi za okolje in za zdravje.


Najbolj brano