Po treh letih bo na planiški tekmi letel tudi Jaka Hvala

Četrtek je že dolga leta v Planici rezerviran za najmlajše in tudi letos se je vila dolga kolona avtobusov z mladimi gledalci, ki so tvorili 90 odstotkov občinstva včerajšnjih kvalifikacij.

Praznik pod Poncami Foto: Anze Malovrh/STA
Praznik pod Poncami Foto: Anze Malovrh/STA

PLANICA > Tri leta so minila, kar se je na tekmo v Planici uvrstil edini primorski orel Jaka Hvala, ki bo danes popoldne z ostalo slovensko osmerico nastopil na zadnji “odprti” tekmi svetovnega pokala sezone. Nedeljska zadnja posamična tekma je že po tradiciji rezervirana zgolj za 30 najboljših v svetovnem pokalu.

Najboljši včeraj je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala, zmagovalec novoletne turneje in skandinavske turneje, Japonec Ryoyu Kobayashi, ki je z novim japonskim državnim rekordom, 248 metrov, spet prevladal nad vsemi. Zračne razmere so bile take, da bi lahko omogočile tudi 29. izboljšavo svetovnega rekorda na planiški velikanki, ki sicer prenovljena praznuje 50 let. “Počutim se kot idol, kot rock-zvezdnik, ko na zaletišču pogledam v dolino in vidim vse te zastave. Tu v Planici res uživam,” je povedal Kobayashi, a dodal, da nima posebnih ciljev: “Tako kot vedno bom osredotočen zgolj na svoje skoke. Prav to mi prinaša uspeh.” Drugi je bil Nemec Markus Eisenbichler (tudi 248 m), najboljši Slovenec je bil Timi Zajc na tretjem mestu, z 239 metrov pa je dosegel nov osebni rekord, ki si ga želi ta konec tedna še izboljšati. “Res neverjetno! Želel sem si rekord in dosegel sem ga. To je glavna motivacija, ki me v teh dneh žene naprej. Res je lepo vreme, neverjetno vzdušje in mislim, da bom na tekmah užival najbolj v sezoni,” je povedal debitant v Planici, ki je dobre nastope pripisal tudi dejstvu, da je v Planico prišel spočit. Drugi najboljši, Domen Prevc, je bil peti, njegov polet pa je bil dolg 228 metrov, Anže Semenič in Peter Prevc sta poletela do 21. in 22. mesta, pri čemer se je najizkušenejši v slovenski vrsti v prvem poletu, ko je pristal pri 150 metrih, za las izognil padcu. Bor Pavlovčič je bil v kvalifikacijah 29., Tilen Bartol 30., Žiga Jelar 33. , Jurij Tepeš 35.. Hvala se je na tekmo, ki se bo začela ob 14.30 uvrstil z 38. mestom. Brez nastopa so ostali Jernej Damjan, Robert Kranjec, ki v Planici končuje dolgo in bogato tekmovalno pot, ter Anže Lanišek. Kranjec je obžaloval zamujeno priložnost, saj je na obeh poletih za trening skočil dobro, v kvalifikacijah pa ga je polomil.

Spored v Planici

Petek - 13:30 poskusna serija posamične tekme, 14:30 prva serija + finale, 16.30 podelitev nagrad

16.30 zabavni program na odru Val 202 - Elvis Jackson; sobota - 9.00 poskusna serija ekipne tekme, 10.00 prva serija + finale, 12.00 podelitev nagrad, 12.30 zabavni program na odru Val 202 - Rok 'n' Band; nedelja - 9.00 poskusna serija posamične tekme; 10.00 prva serija + finale, 12.00 podelitev nagrad, 12.30 zabavni program na odru Val 202 - Ansambel Saša Avsenika.


Najbolj brano