Bo pomagal tudi priimek Dončić?

Bo kmalu evropsko prvenstvo znova v Sloveniji? Možnosti so, pravi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec. Slovenija je kandidaturo za eurobasket 2021 oddala minuli petek, ko se je tudi iztekel rok za prijave.

Matej Erjavec, predsednik KZS Foto: STA
Matej Erjavec, predsednik KZS Foto: STA

LJUBLJANA > V vrhu slovenske košarke se torej niso odločili za kandidaturo za izvedbo olimpijskega kvalifikacijskega turnirja, saj se v Ljubljani zanašajo na možnost neposrednega povabila krovne košarkarske organizacije Fiba. Odločili so se, da znova poskusijo z evropskim prvenstvom oziroma z eno skupino eurobasketa. “Deloma tudi zato, da se zanesljivo uvrstimo na tekmovanje, drugič zato, da damo selektorju in reprezentanci priložnost, da naredijo rezultat brez pritiska. In tretjič, zato, da lahko doma na igrišču vidimo Luko Dončića, sicer ga bomo težko videli, dokler bo tak sistem kvalifikacij,” pravi predsednik KZS Matej Erjavec.

Slovenija ima izkušnje z evropskim prvenstvom (EP) leta 2013, ki ga je v celoti organizirala sama in ga tudi drago plačala. Koliko dobička je dejansko ostalo, pa še danes ni dokončno znano. Takrat je bilo bolj kot o konkretnih stroških in prihodkih veliko govora o skupnem doprinosu slovenskemu gospodarstvu, tokrat pa je vodstvo KZS na povsem realnih temeljih. “Pristojbina je 1,8 milijona evrov, ostali stroški, vključno s TV produkcijo, so še 700.000 evrov. Pred začetkom tekmovanja bi torej morali plačati 2,5 milijona evrov, skupaj pa so stroški ocenjeni na 4,5 milijona evrov. Zahtevano predplačilo znaša skoraj ves proračun zveze, ki ji od EP edini prihodki ostajajo prodane vstopnice in sponzorska sredstva,” je dejal Erjavec. Očitno ima določena zagotovila vlade, da bo ta pokrila del sredstev, ki jih KZS (vsaj pred začetkom prvenstva) ne more zagotoviti. Stroški kotizacije bodo nekaj nižji kot za zadnji dve evropski prvenstvi, medtem ko ni znano, koliko Fiba pričakuje od države, ki želi postati nosilna kandidatka s skupino in sklepnim delom EP.

Za kandidaturo se je zanimalo 12 držav, na koncu pa jo je oddalo sedem. Šest bi jih želelo gostiti zgolj eno od skupin, le ena pa je oddala popolno kandidaturo, tudi za sklepni del EP, kar pomeni, da bo ta zagotovo uspela. V tem primeru bi torej izpadle tri kandidatke. Imena držav kandidatk Fiba še ni razkrila, predsednik pa tudi ni želel preveč ugibati o možnostih. Tudi zato, ker bo pred tem volilna skupščina Fibe, bolj vroča kot običajno, saj del zvez ni zadovoljen nad trenutnim stanjem. V 25-članski izvršni odbor Fibe kandidira tudi Erjavec (Slovenija po Iztoku Remsu že dva mandata v odboru ni imela predstavnika), v tekmovalno komisijo pa generalni sekretar zveze Rašo Nesterović.

KZS mora Fibi Europe do sredina aprila predati garancijo države ter mesta Ljubljane za varnost, finančna nakazala pa stečejo šele, ko bo Fiba določila organizatorje. To se bo zgodilo med ženskim EP v Srbiji, predvidoma konec junija.

Na novinarski konferenci je bilo govora tudi o obisku selektorja Rada Trifunovića pri košarkarjih v ZDA in španski ligi in o tem, kako namerava delati z izbrano vrsto, če bi Slovenija dobila EP. S tem bi si na tekmovanju zagotovila mesto, vendar bi morala vseeno igrati kvalifikacije. V kakšni obliki, ni znano. Trifunović je sicer dobil neformalno podaljšanje mandata, uradno pa ga še bo, pravijo v vodstvu KZS.


Najbolj brano