Vsaka driska še ni salmonela

Po dveh minuli teden s salmonelo okuženih šolarjih iz osnovne šole Lucija so v torek v izolsko bolnišnico sprejeli še enega. Ob ponedeljkovem inšpekcijskem pregledu lucijske osnovne šole doslej niso odkrili nič spornega. Zaposleni, ki delajo z živili, so oddali vzorce blata za analizo. Vira okužbe s salmonelo še niso odkrili.

 Ko se je pojavil sum okužbe s salmonelo, so v OŠ Lucija sprejeli vse 
potrebne zaščitne ukrepe.  Foto: Alenka Penjak
Ko se je pojavil sum okužbe s salmonelo, so v OŠ Lucija sprejeli vse potrebne zaščitne ukrepe.  Foto: Alenka Penjak

LUCIJA > Med čakanjem na izvide in izsledke preiskave, ki bi odkrila vir okužbe s salmonelo, domnevno med šolarji nižjega razreda lucijske osnovne šole, so nekateri starši prestrašeni. Pediatri v lucijskem zdravstvenem domu (ZD) opozarjajo, da razsajajo med vrtčevskimi otroci in šolarji zlasti v nižjih razredih tudi viroze s povišano temperaturo in drisko, pojavljajo se tudi angina in druga vnetja.

Preplah in ukrepi

Mama šolarja, ki želi ostati anonimna (ime v uredništvu) navaja, da je v otrokovem razredu v času, ko sta dva učenca iz te šole pristala v bolnišnici, manjkalo sedem učencev, zdesetkani so bili tudi v paralelki. Trdi, da pediatrinja v ZD, kljub driski in krvi v blatu, pri enem od otrok ni odredila testa na salmonelo.

Vesna Lazar Daneu

pediatrinja v lucijskem ZD

“Razsaja vrsta virusnih okužb. Vsaka driska še ni salmonela.”

Pediatrinja koncesionarka v lucijskem ZD Vesna Lazar Daneu poudarja, daje v nenehnem stiku z ravnateljico, koprskim Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in pediatri v izolski bolnišnici (SBI). V SBI je zaradi suma na salmonelo napotila dva šolarja (enega minuli teden, drugega v torek).

“Doslej so bili hospitalizirani trije učenci iz te šole, pri enem se je že v domači oskrbi stanje izboljšalo,” pravi. “Razsaja vrsta virusnih okužb. Vsaka driska še ni salmonela. Starši me, tako kot kolegici, veliko sprašujejo, vsak dobi potrebna navodila. Ta sem nemudoma posredovala tudi ravnateljici. V ponedeljek je bil na šoli inšpekcijski pregled, odkrili niso nič spornega. Ni pa še znan izvid odvzetega vzorca kosila, skuhanega 11. marca, ki bi lahko bil možen vir okužbe. Ves čas ukrepam po predpisanem postopku.”

Odsotnih je 56 od 597 učencev

Ko se je pojavil sum na okužbo s salmonelo, so v OŠ Lucija takoj ukrepali, pravi ravnateljica. “Obžalujem, da je prišlo do okužbe in povsem razumem skrb družin obolelih otrok. Vzorci ponedeljkovega kosila so bili negativni, šolo sta po anonimni prijavi obiskali tudi dve inšpekciji, ki nista odkrili nepravilnosti,” pojasnjuje ravnateljica OŠ Lucija Tanja Vincelj.

Včeraj v šolo ni prišlo 56 od 597 učencev, takšna odsotnost pa ni nad povprečjem. “Bila sem tako v zdravstvenem domu kot v NIJZ, uvedli smo ukrepe, ki so predvideni v takšnih primerih. Tako so učitelji še posebej pozorni, da se iz jedilnice ne odnaša nobenih ostankov malic, vsa nezaužita hrana se mora iz podaljšanega bivanja obvezno vrniti v jedilnico, šola se razkužuje, dodatno se pregledujejo sanitarije tudi v dopoldanskem času.,” še pravi Vinceljeva, ki je razočarana nad objavami v medijih in izjavami na spletnih forumih,

Okuženi štirje šolarji, vir še neznan

Da gre za zdaj za štiri otroke s simptomi okužbe s salmonelo, omenja tudi epidemiolog Boris Kopilović iz koprskega NIJZ. “Končni izvidi bodo najbrž še v tem tednu. Ta hip še ne vemo, ali gre za isti sev okužbe.”

Kopilović je v ponedeljek sodeloval pri inšpekcijskem pregledu lucijske osnovne šole - kuhinje in shrambe za živila. “Odkrili nismo nič spornega; smo pa bili najavljeni. V analizo smo poslali vrsto različnih vzorcev. Vsi, ki na šoli delajo z živili, so morali v laboratorij oddati vzorce blata, da se ugotovi možnega klicenosca.”

Poudarja, da vir okužbe še ni znan - morda je v šoli morda izven nje. Dopušča možnost, da bi se otroci lahko okužili na zasebnem proslavljanju rojstnega dne. Doslej se pri odraslih ni pojavila okužba s salmonelo. Primer pri starejšem moškem, kot zatrjuje, ni povezan s krogom okuženih otrok.


Najbolj brano