Na odprtem morju v Novi Gorici

Lani je SNG Nova Gorica s predstavo Don Juan gostovala na mednarodnem festivalu J-O-Ś Trinationales Theaterfestival D - PL - CZ v Zittau, nemškem mestu v bližini nemško-poljsko-češke tromeje, konec marca pa bo tamkajšnji Gerhart Hauptmann Theater vrnil obisk.

Gostujoča predstava Na odprtem morju bo na oder SNG Nova 
Gorica zajadrala konec marca.   Foto: Pawel Sosnowski
Gostujoča predstava Na odprtem morju bo na oder SNG Nova Gorica zajadrala konec marca.  Foto: Pawel Sosnowski

Na malem odru bodo odigrali absurdno komedijo Slawomira Mrožka, v Sloveniji zelo priljubljenega poljskega dramatika. Na odprtem morju sodi med njegove zgodnejše igre, pri nas je doživela že tri uprizoritve (v Mariboru, na Ptuju in nazadnje leta 1994 v Celju), tokrat pa jo bomo videli v režiji Grzegorza Stosza, mladega poljskega gledališkega in filmskega igralca.

Boj za preživetje

Trije brodolomci se znajdejo na splavu na odprtem morju. Ko jim zmanjka hrane, imajo le eno možnost: enega je treba pojesti, da bi druga dva preživela. Kdo si zasluži to čast? Mar ni Debeli brodolomec preveč pomemben, da bi zapustil svet na tak način? Ali ni Mali tako ali tako nepomemben? In na katero stran se bo postavil Srednji?

Kljub neizprosni lakoti poteka odločanje groteskno civilizirano, kot da se ljudje tudi v najbolj kriznih okoliščinah še vedno naivno zanašamo na idejo o pravici in svobodi.

Le na videz lahkotna farsa

“Grzegorz Stosz je igro zrežiral le na videz lahkotno,” je zapisala kritičarka Ute Grundmann v Die Deutsche Bühne. “Vsi trije igralci odigrajo večplastne figure zelo različnih značajev z veliko mero entuziazma, čeprav imajo na razpolago le 65 minut. Režija je neposredna, vprašanje, kaj ljudje počnejo drug drugemu, da bi preživeli, ostaja odprto. Mrožkovo parabolo večkrat prekinejo odrski izstopi in film, v katerem trije protagonisti v meščanskih oblekah in ambientu ližejo torto s prstov in ponovijo, kar je bilo pravkar izrečeno: Do takšne rešitve ljudi ne pripelje samo obupna situacija.”

Groteskno satirično farso lahko beremo tudi kot metaforo za aktualno politično, gospodarsko krizo in predvsem za krizo vrednot.

Predstava bo opremljena s slovenskimi nadnapisi.


Najbolj brano