Gledalci se naj sami odločijo, kako se bodo prehranjevali

Cukrbomba je otroška predstava, ki skozi celo sezono SSG obiskuje društvene prostore s poučnim sporočilom. Maurizio Soldà je avtor in režiser te koprodukcije z Društvom Studio Giallo, ki govori o zdravem prehranjevanju, o pretirani uporabi sladkorja, o konzervansih, barvilih in raznih kemikalijah.

Elena Husu v  Cukrbombi otrokom nevsiljivo približa zdravo 
prehranjevanje. Foto: Luca Quaia
Elena Husu v Cukrbombi otrokom nevsiljivo približa zdravo prehranjevanje. Foto: Luca Quaia

Prekomerna teža otrok je zdravstveni problem, ki je v zadnjih desetletjih postal stalnica ne samo zaradi boljših življenjskih razmer, temveč predvsem zaradi napačnih prehranskih navad, zato je ta predstava nastala kot zabaven didaktični pripomoček.

“Okusologinja”, ki je protagonistka predstave (ob sodelovanju igralke Tiine Hallikainen), je igralka Elena Husu, ki se je tudi izven odra zelo aktivno soočila s temo prehranjevanja in zdravega načina življenja.

Sami ste se preizkusili v “resničnostni akciji” Postani fit, pri kateri ste se zelo resno lotili teme zdravega prehranjevanja: ste morda našli nekaj skupnih točk med akcijo, besedilom in ciljem te otroške predstave?

“Pravila zdrave prehrane sem seveda poznala, preden sem se udeležila akcije, a priznam, da jim nisem sledila dosledno. Pod strokovnim vodstvom pa so postala del mojega življenja, kar pomeni, da se te teme lažje lotim. Cilj predstave je ravno ta, da primerjamo nezdravo prehrano z zdravo, odkrivamo posledice in prepustimo občinstvu izbiro ...”

Predstava obstaja v dvojni različici, saj je prilagojena starosti gledalcev: kako so otroci različnih starosti sprejeli to temo, ki na prvi pogled ni videti zelo zabavna, saj jih seznanja s prepovedjo najbolj slastnih jedi?

Cukrbomba za najmlajše se popolnoma razlikuje od različice za osnovnošolce, v ritmu in v jeziku. Kar je primerno za najmlajše, je za ostale dolgočasno. Zame so otroci najboljša in najbolj iskrena publika. Če je predstava dobra, ji bodo sledili od začetka do konca, drugače bodo kar vstali in tekali po dvorani. Tema na prvi pogled mogoče ni zabavna, sicer pa jim nikakor ne prepovedujem hraniti se s slastnimi krompirčki in sladkimi rezinami.”


Najbolj brano