Trata previsoka ovira za Primorce

Zaključni turnir balinarske superlige v Škofji Loki je prinesel novo zmagoslavje Trate, ki je v domači dvorani v velikem finalu ugnala Zabiče. Finalista bosta spomladi predstavljala slovensko balinanje v evropskem pokalu.

S finalnega dvoboja med Trato in Zabičami  Foto: Simon Maljevac
S finalnega dvoboja med Trato in Zabičami  Foto: Simon Maljevac

ŠKOFJA LOKA Sezona v superligi se je končala s pričakovanim zmagoslavjem balinarjev Trate. Prevlado iz rednega dela sezone so potrdili tudi minuli konec tedna. Med tremi primorskimi klubi so Škofjo Loko najbolj zadovoljni zapuščali člani Zabič, ki so po 13 letih ponovno osvojili drugo mesto. Zabiče so si nastop v finalu zagotovile z zmago proti sežanski Skali v prvem sobotnem polfinalu, v katerem so si odločilno prednost zagotovile v prvih klasičnih igrah. Še posebej zanimiv je bil obračun v igri v krog med Simonom Možino in Klemnom Sosičem, v katerem je slednji prevladoval vse do zadnjega obrata, ko je s slabim bližanjem zapravil zmago. Možina je najprej zadel balina za izenačenje, nato pa zgrešil kroglo, a je bila ob uspešnih nastopih njegovih soigralcev tudi točka dovolj za mirnejše nadaljevanje ob vodstvu s 7:1. Po delitvi točk v hitrostnem zbijanju so Sežanci svojo priložnost začutili v natančnem zbijanju in z zmagama Petra Ravbarja ter Gašperja Kraševca znižali na 9:7. Vrhunec dvoboja je bil obračun štafet, v kateri sta Igor in David Šircelj z 51 točkami ob bučni podpori s tribun predstavljala previsoko oviro za Kraševce, ki v zadnjem delu tekme kljub boljši igri niso uspeli priti do preobrata. V skladu s pričakovanji Trata v popoldanskem polfinalu v domači dvorani ni dovolila presenečenja proti Agrochem Hrastu. Izkušeni Škofjeločani so s Kobjeglavci opravili po hitrem postopku. Marko Švara, Žan Kocina in Branko Urdih so tesno slavili v trojki, a so Gorenjci v preostalih igrah pridno zbirali točke, za končnih 13:3 pa sta s številnimi zadetki v natančnem zbijanju poskrbela Tadej Premru in Miha Tomše.

Domačini so suvereno odprli tudi nedeljski finalni dvoboj, ki se je Zabičam povsem ponesrečil. Za nameček je moral Igor Šircelj, ki je bil ob Dinku Beakoviću edini razpoloženi posameznik v gostujoči zasedbi, zaradi zdravstvenih razlogov predčasno končati obračun. Trata je povedla z 8:0 in s tem naredila velik korak proti novi prvenstveni zvezdici. Oslabljene Zabiče niti v tehničnih disciplinah niso mogle nuditi pravega odpora in po treh urah igre so Škofjeločani pred 300 ljubitelji balinanja lahko proslavili še šesto zaporedno in skupno petnajsto prvenstveno zvezdico. “Zavedali smo se, da je zelo težko ugnati Trato v njeni dvorani, a smo se nadejali, da bomo bolj konkurenčni. V finalu smo malce tvegali z začetno postavitvijo, a se nam to ni izplačalo. Z uvrstitvijo v finale smo izpolnili cilj. Pred nami so še evropski nastopi, v katerih se bomo poskušali predstaviti v čim lepši luči,” je razplet sezone komentiral eden izmed nosilcev moštva iz zgornjega toka reke Reke, David Šircelj.

Trata : Zabiče 14:2

Trojka - Sofronievski, Vujanović, Mlinar : Beaković, Fabec, Šestan 11:8; dvojica - Premru, Progar : Moličnik, I. Šircelj (D. Šircelj) 13:5; krog: Boštjančič : Vehar 26:11; posamezno - Tomše : Možina 13:4; hitrostno zbijanje - Kokelj : Moličnik 31:29, Vujanović : D. Šircelj 38:32; natančno zbijanje - Vehar : Možina 11:22, Premru : Beaković 13:1.

Trata si je z naslovom zagotovila nastop v četrtfinalu evropskega pokala, medtem ko bodo Zabiče svojo drugo evropsko avanturo začele konec aprila v osmini finala najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Izidi zaključnega turnirja v Škofji Loki, polfinale - Zabiče : Skala 15:11, Trata : Agrochem Hrast 13:3; finale - Trata : Zabiče 14:2.


Najbolj brano