Sijoče spogledljivke

Svetila so pika na i vsakega domovanja, tako pravijo. So seveda še druge pike in pikice, ki krojijo ambientalno pokrajino, a res je, da svetila pomembno soustvarjajo atmosfero slehernega prostora.

Cut je izbrušen kristal, ki tudi ugasnjen odseva svetlobo. Oblikovanje Tom Dixon.
Cut je izbrušen kristal, ki tudi ugasnjen odseva svetlobo. Oblikovanje Tom Dixon. 

Ne le s svojo obliko, materialom in barvo, temveč morda predvsem s svetlobo, ki jo oddajajo in z njo kreirajo prijetno ali manj prijetno razpoloženje.

Ko se stemni, prižgemo luči

Svetloba vpliva na naše počutje in seveda je najprijetnejša naravna. In če bi lahko živeli v naravnem ritmu, bi se ob mraku spravili spat in vstali ob zori. A te bukolične romantike ni več. Morda jo živijo le še pastirji na odmaknjenih planinah brez elektrike ali pa kakšen zaprisežen samotar v gozdni kolibi, ki zvečer pogasi ogenj pred hiško in ga v sanje popelje zvezdno nebo. Nobenega ne poznam. A tudi sama včasih opazujem nočno nebo. Ko ugasnem luč ali pa preden jo prižgem.

Ko se stemni, ne gremo spat. Prižgemo luči in bedimo, delamo, beremo, se družimo, veselimo. Za vse to početje potrebujemo različne svetilke.

Ja, ko se stemni, ne gremo spat. Prižgemo luči in bedimo, delamo, beremo, se družimo, veselimo. Za vse to početje potrebujemo različne svetilke. Seveda lahko marsikaj rešimo tudi z eno samo, včasih sveti le preprosta žarnica, ki s čisto običajnega kabla binglja izpod stropa, ker pač še nismo našli pravega lestenca po svojem okusu. Pri neskončni izbiri svetil se zdi to nekakšen paradoks, a morda nas prav ta množica bega, da odlašamo z odločitvijo. Vgrajeni stropni sistemi, nizi bolj ali manj skritih svetil, se pogosto pojavijo kot najbolj varna rešitev, ki pristoji skoraj vsakemu prostoru. Posameznice in posamezniki, ki poleg funkcionalnosti dajejo ambientu poseben pečat, pa so malo trši oreh. Naj bodo v istem slogu kot ostala oprema ali naj zasvetijo po svoje, unikatno, drugače? Morda drzno in zabavno kot keramični stenski obrazi z nagajivimi izrazi. Ali kot namizni kalejdoskop iz muranskega stekla, ki je hkrati sodoben in malo retro?

Art deco je trend

Kaj se ujema s čim, se razkrije šele, ko stvari postavimo skupaj. In včasih se iz na videz nezdružljivega razvijejo prav posrečene zgodbe. Razkošen starinski lestenec se lahko odlično ujame z minimalistično jedilno mizo, modernistične svetilke, ki so se rodile v prejšnjem stoletju, se niso niti malo postarale in art decojevski cvetlični lističi cvetijo, kot da je zanje večna pomlad. Mimobežni namig: art deco je eden od letošnjih ambientalnih trendov. Nizozemska oblikovalka Kiki van Eijk, ki smo jo predstavili pred kratkim, je serijo cvetličnih svetilk Plant Lamps zasnovala že pred dvema letoma. Ni je navdihnil neposredno art deco, temveč pogled na vrt, na cvetlice, ki jih je prevedla v bolj abstraktno obliko. Letos pa bodo na milanskem Euroluce nove reči predstavili tudi vsi, ki krojijo smernice pri oblikovanju svetil. Nekaj predogledov ne kaže na kakšne revolucionarne novosti kar zadeva oblikovanje, v tehnološko drobovje pa ta hip ne bomo kukali. Par zanimivih si zasluži več kot le en pogled.

Tom Dixon s kolekcijo Cut raziskuje lomljenje svetlobe - vaje iz optičnih učinkov so proizvedle svetilke, ki so ugasnjene videti kot ogledalo, prižgane pa kot kalejdoskop. Na bolj zemeljski strani svetlobne oble so nove viseče svetilke, ki jih ponujata Fabbian in Menu. Saya povezuje elemente dveh različnih kultur - oblike daljnega vzhoda so združene z beneškim steklom in je lep dokaz, kako iz starega lahko nastane nekaj povsem novega. Lestenec Bank je različica vedno moderne klasike, ki se je nikoli ne naveličamo. Kadar se bomo naveličali katere od domačih sijalk, torej nove ne bo pretežko najti, morda bo le malo trajalo, da bomo tisto najbolj našo izluščili iz množice podobnih.


Najbolj brano