Popovič govoril o zaroti, mama pa je molčala

Koprski kriminalisti so se v letih 2015 in 2016 ukvarjali tudi s posojiloma v višini 950.000 evrov in 485.000 evrov, ki naj bi ju Milan Mandarić dal Solzi Popovič. Mama nekdanjega koprskega župana na sodišču dokazuje, da je bilo drugo posojilo fiktivno. Na zaslišanju pri kriminalistih se niti ona niti njen sin Boris nista sklicevala na to, je povedal kriminalist Nermin Dedič.

Milan Mandarić (levo) se redno udeležuje obravnav. Na sliki je z 
odvetnikoma Carmen Dobnik in Jernejem Kosom.  Foto: Jana Krebelj
Milan Mandarić (levo) se redno udeležuje obravnav. Na sliki je z odvetnikoma Carmen Dobnik in Jernejem Kosom.  Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Kriminalisti koprske policijske uprave so se s posojili med poslovnežem Milanom Mandarićem in mamo takratnega koprskega župana Borisa Popoviča Solzo Popovič srečali v okviru širše kriminalistične preiskave suma več kaznivih dejanj, v katera naj bi bila vpletena Mestna občina Koper in podjetje Milana Mandarića. Listine, ki so jih kriminalisti pridobili od Urada za preprečevanje pranja denarja, so dokazovale, da je Mandarić na račun Popovičeve mame v letih 2006 in 2007 nakazal 1,5 milijona evrov, je včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču povedal kriminalist Nermin Dedič.

Popovičeve so čakali več mesecev

Kriminalisti so Madarića zaslišali kot osumljenca. Povedal jim je, da je ta denar Solzi Popovič posodil na prošnjo Borisa Popoviča, posojenega pa ni nikoli dobil nazaj. Šlo je za dve posojili: prvo v višini 950.000 evrov, drugo pa v višini 485.000 evrov. Kriminalisti so v okviru predkazenskega postopka zaslišali tudi odvetnika Francija Matoza, ki je pripravljal pogodbe. Matoz naj bi jim povedal, da so bila vsa prizadevanja, da bi Popovičeva Mandariću vrnila denar, neuspešna.

Kriminalisti so na zaslišanje v predkazenskem postopku povabili tudi Solzo in Borisa Popoviča. Vabilu se po besedah Dediča nista odzvala več mesecev, ko pa sta prišla, se je mama zagovarjala z molkom, Popovič pa je povedal, da gre za zaroto in da na vprašanja ne bo odgovarjal.

Dve resnici

Okrožno sodišče v Ljubljani se ukvarja le s posojilom v višini 485.000 evrov. Mandarić oziroma njegovo podjetje MM Investicije naj bi ta denar Solzi Popovič posodilo leta 2007 za nakup lokala v Žusterni. Ker gospa denarja ni vrnila, je Mandarić na koprskem sodišču sprožil postopek izvršbe na premoženje Popovičevih. Solza Popovič je postopek izvršbe ustavila z vložitvijo tožbe, o kateri poročamo. V tožbi trdi, da ni šlo za posojilo, temveč za fiktivni dogovor. Ona naj bi bila tista, ki je denar predhodno izročila Mandariću, ta pa naj bi ji ga z nakazilom samo vrnil. Dokler sodišče pravnomočno ne ugotovi, kdo je komu kaj posodil, se izvršba ne more nadaljevati.

S posojilom poplačali bančne kredite?

Na prejšnjem naroku so Boris Popovič, njegova žena Eva in sestra Laura Ban pričali, da je bil Milan Mandarić tisti, ki je potreboval pomoč njihove družine. Mandariću naj bi, ko so bili še prijatelji, pomagali s pol milijona evrov gotovine. Popovičeva mama naj bi mu jo izročila v svoji spalnici, v bankovcih po 500 evrov. “Moja mama ima denar,” je pred mesecem dni na sodišču dejal Popovič. Mama ima po sinovih besedah veliko nepremičnin in za naše razmere veliko gotovine. Premoženje sta ustvarila z očetom v 46-letni podjetniški karieri.

Boris Popovič je rekel, da njegova družina ni imela nikoli kreditov, je na včerajšnjem naroku podrobnost iz Popovičevega pričanja izpostavil odvetnik Milana Mandarića Jernej Kos in kriminalista Dediča povprašal, kako je bilo s tem. Poročilo urada za preprečevanja pranja denarja in drugi dokumenti, s katerimi so se ukvarjali koprski kriminalisti, kažejo drugače. Popovičevi naj bi Mandarićevo posojilo v vrednosti 950.000 evrov skoraj v celoti porabili za poplačilo bančnih kreditov in lizinga.

Boris in Eva Popovič naj bi kredite, ki sta jih najela leta 2002, zavarovala z družinsko hišo in poslovnim prostorom v Žusterni, družina pa naj bi Mandarićevo nakazilo porabila tudi za plačilo lizinga za poslovni prostor na Pristaniški ulici v Kopru. “Kreditne pogodbe so evidentne,” je dejal Dedič. Popovičevi so po njegovih besedah imeli za več kot milijon evrov kreditov.

Nakazilo 485.000 evrov z računa MM Investicij na račun Solze Popovič je bilo po ugotovitvah kriminalistov takoj in v celoti prenakazano za nakup lokala v Žusterni.

Dodatni dokazni predlog

Po Dedičevem pričanju je Mandarićev odvetnik Kos sodišču podal dodatni dokazni predlog, naj sodišče pridobi in vpogleda v vse listine iz preiskave v letih 2015 in 2016, na katero se je skliceval kriminalist. Mandarićevi zagovorniki namreč v tem vidijo dokaze, da so trditve Solze Popovič, da je Mandariću dala gotovino, ki ji jo je ta z nakazilom le vrnil, prirejene le za to pravdo. Pričanje Dediča izpodbija tudi verodostojnost tistega, kar sta februarja na sodišču povedala Boris Popovič in Franci Matoz.

Zagovornica Popovičeve Nina Cek Perhavec je povedala, da ji okoliščine, ki jih je izpostavil Dedič, niso znane, zato si je vzela pravico, da nove dokazne predloge poda šele po pridobitvi zapisnika. Sojenje se bo nadaljevalo čez mesec dni.


Najbolj brano