Lokalne kulinarične zgodbe za trajnostno prihodnost

Družba Hit je v sodelovanju z Biotehniško šolo iz Šempetra pri Gorici in s priznanim italijanskim chefom Emanuelom Scarellom pripravila projekt Glocal Gourmet, s katerim postavljajo most med lokalnim enogastronomskim bogastvom in trajnostnim življenjskim slogom.

Na biotehniški šoli, kjer so predstavili projekt, bodo za kulinarične 
izzive zagotovili  pridelke, ki bodo zrasli na šolskem posestvu. Foto: Nace Novak
Na biotehniški šoli, kjer so predstavili projekt, bodo za kulinarične izzive zagotovili pridelke, ki bodo zrasli na šolskem posestvu. Foto: Nace Novak

ŠEMPETER PRI GORICI > “Doma ali v veliki hotelski kuhinji lahko ravnamo gospodarno in okolju prijazno, če se dobro organiziramo. S tem pa neposredno vplivamo na naše življenjske razmere za prihodnje generacije,” je na predstavitvi projekta, ki so ga razvili v Hitu, povedal vodja hotela Perla Martin Šabec.

S projektom želijo v Hitu pospremiti dogajanje na poti do leta 2021, ko bo Slovenija postala evropska gastronomska regija. Skupna zaveza sodelujočih v projektu je tudi izmenjava strokovnih znanj s področja eno-gastronomije ter zmanjševanje uporabe plastike v delovnem in domačem okolju.

V projektu sodeluje tudi Biotehniška šola iz Šempetra pri Gorici, kjer se 390 dijakov izobražuje v programih gostinstva, živilstva, kmetijstva in naravovarstva. Družba Hit štipendira pet dijakov, ki imajo tudi prednost pri opravljanju delovne prakse. Kot je pojasnila ravnateljica šole Barbara Miklavčič Velikonja, bodo v okviru projekta dijakom omogočili neposredno izkušnjo pri delu z velikimi imeni italijanske kuhinje, za kulinarične izzive projekta Glocal Gourmet pa bodo zagotovili pridelke, ki bodo zrasli na šolski posesti.

V Hitu bodo pred izziv postavili tudi velika imena italijanske kuhinje, ki bodo z lokalnimi pridelki ustvarjali skupaj z ekipo kuharjev Perline restavracije Calypso. Prvi prihaja v četrtek, 21. marca, v goste Emanuele Scarello, vrhunski kuhar in lastnik restavracije Agli Amici iz Vidma, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama. Sledili bodo še drugi večeri, v vsakem letnem času eden.


Najbolj brano