Kako širok je lahko ovinek?

Zelo malo verjetno je, da bi kdo mastno zaslužil s pranjem rjuh, vzglavnikov in uniform za Varstveno delovni center Nova Gorica. Prvič zato, ker se v socialnih dejavnostih, ne glede na to, s katere strani jih pogledamo, ne cedita ravno med in mleko. Ter drugič zato, ker je izvleči denar iz dobrodelne fundacije ali zavoda s statusom socialnega podjetja težko. Čeprav najbrž ne nemogoče. Prav tako ni razloga, dokler nekdo ne dokaže nasprotno, za dvom v strastna zagotovila nekdanjega vodstva VDC, da so hoteli le najboljše, za ustanovo in za invalide.

Ampak vse to ne pomaga prav veliko ob pravnomočni ugotovitvi, da so bile bližnjice, ki so jih ubirali, nezakonite. V državi, tudi na Primorskem, se je v zadnjih letih nabralo kar nekaj majhnih in velikih afer, v katerih se soočata dva pogleda na svet.

Kje je pravo ravnotežje med doslednostjo in zdravo pametjo? Vprašanje nima zadnjega odgovora, le vztrajno prizadevanje.

Prvi je legalistični in pravi, da je zakon treba spoštovati brezpogojno in za vsako ceno. Ko enkrat, tudi če iz plemenitih razlogov, dopustimo, da ljudje naredijo ovinek okrog predpisa, bodo ti ovinki postajali vse večji in pogostejši in nazadnje bo nastal brezpravni kaos. Drugi pogled je pragmatični in ugotavlja, da je nepregledna gora predpisov ustvarjalnim ljudem, predvsem v javnem sektorju, zvezala roke. Da je življenje s svojimi izzivi in zapleti večje od vsakega predpisa ter da je povsem logično in moralno za dobro ljudi kdaj pa kdaj spregledati kakšen paragraf.

V obeh pogledih je dejansko nekaj resnice. V zgodbi o pralnici ima popolnoma prav direktorica VDC, ki pravi, da ne bi mogla mirno spati, če bi dopustila, da zavod še naprej dela po nezakoniti pogodbi. In popolnoma prav ima vodja pralnice, ki ji je žal za usodo zaposlenih invalidov, nedolžnih žrtev zapleta.

Kje je torej pravo ravnotežje med doslednostjo in zdravo pametjo? Vprašanje nima zadnjega odgovora, le vztrajno prizadevanje. Politike, stroke, javnosti. Zrela družba, tako kot zrela osebnost, nenehno preverja svoje odločitve, standarde in vrednote. Moralna panika in pretiravanje temu procesu, ki se nikoli ne sme ustaviti, škodita. Prav tako brezbrižnost, neobčutljivost in zamahovanje z roko. Bližnjice, plemenite ali banalne, pa tudi ne koristijo.


Najbolj brano