Akustične preobleke punk-rock uspešnic

Ajdovska punk-rock skupina Elvis Jackson velja za eno najuspešnejših domačih zasedb, ki si je slavo prislužila tudi na mnogih koncertnih prizoriščih zunaj Slovenije. V 20 letih je četverica nanizala številne uspešnice, ki jih bo ob okroglem jubileju v petek ob 22. uri tudi v akustični preobleki zaigrala na Mostovni.

Soki, Buda, Slavc in Berto se ogrevajo za petkov delno akustični 
koncert na Mostovni. Foto: Luka Rudman
Soki, Buda, Slavc in Berto se ogrevajo za petkov delno akustični koncert na Mostovni. Foto: Luka Rudman

AJDOVŠČINA, NOVA GORICA > Minili sta že dve desetletji od začetkov glasbenega ustvarjanja skupine, ki si je nadela izvirno skovanko Elvis Jackson. Okroglo obletnico bodo tako David Kovšca- Buda (vokal), Boštjan Beltram- Berto (kitara), Erik Makuc- Slavc (bas kitara) in Marko Soršak- Soki (bobni) obeležili na poseben način. Na turneji po Sloveniji bodo svojim poslušalcem nove in stare uspešnice zaigrali v izvirni, delno pa tudi v akustični obliki v družbi brass sekcije.

“Zamislili smo si malo drugačen koncertni pristop na izbranih prizoriščih po Sloveniji. V ta namen smo nekatere pesmi predelali v akustično verzijo in zraven dodali še trobila in tolkala,” pravi Buda. Na odru se jim bodo pridružili Martin Janežič - Buco na tolkalih, Domen Gantar na pozavni in Luka Ipavec na trobenti. “Na koncertu bomo zaigrali izbrane pesmi z vseh svojih albumov, vsekakor pa ne bo manjkalo vseh ostalih dogodivščin v našem stilu,” še napoveduje Buda.

David Kovščca - Buda

pevec

“Vsa obdobja, od nastanka benda pa do danes, so zaznamovali predvsem naši albumi, ki so nekakšen zapis določenega časa, naših občutkov ter pogledov na svet okoli nas.”

Nastopali so z vzorniki

Od prvega dne bogate kariere velja Elvis Jackson za bend, ki slovi po nepozabnih, s pozitivno energijo nabitih nastopih. V tem času so nanizali številne koncerte na odrih po vsej Evropi, kjer so nastopili s številnimi svetovno znanimi zasedbami, kot so The Offspring, NoFx, Murphy's Law, Mad Caddies, Anthrax, Propagandhi, Burning Heads, Motörhead, Marky Ramone, Judas Priest, Europe, Down, Bloodhound Gang, The Vandals, Less Than Jake, Soulfly, Goldfinger, Clawfinger, Sepultura, Misfits, Arch Enemy, Manic Street Preachers, Sodom, Fishbone, Leningrad Cowboys, Jaya the Cat, The Hives, Morgan Heritage, Guano Apes, Skunk Anansie, Chumbawamba, Patrice, Ska-P, Asian Dub Foundation, Dog Eat Dog, Suicidal Tendencies, Agnostic Front, Pennywise, Dead Kennedys, Skindread, Sick Of It All, Millencolin, Manu Chao, No Use for a Name, Lagwagon in mnogi drugi.

Slovenija, Evropa, ZDA

“V veliko čast nam je bilo nastopati z zvenečimi imeni, ki so bila v preteklosti seveda tudi naši veliki vzorniki. Niti v sanjah si nismo predstavljali, da si bomo nekega dne z njimi delili oder. To so bile naše velike želje, da se na nek način umestimo in najdemo svoje mesto na zemljevidu evropske punk-rock, ska, reggae in metal scene, ki smo jo skozi svoje odraščanje budno spremljali z obiskovanjem koncertov in poslušanjem različnih izvajalcev,” priznava Buda.

Od njih so črpali energijo in se seveda tudi marsikaj naučili. “Posebej pa bi izpostavil sodelovanje z našimi velikimi vzorniki Faith No More, s katerimi smo se podali na manjšo turnejo po Balkanu, doživeli pa tudi zanimivo izkušnjo z njihovim baskitaristom Billom Gouldom. Prav on je bil tudi producent naše plošče Against The Gravity in z njim smo med ustvarjanjem albuma v San Franciscu v ZDA preživeli nepozabne dni.”

Ob pogledu v preteklost Buda težko izpostavi le nekaj dogodkov, ki so zaznamovali njihovo 20-letno delovanje, saj jih je bilo res veliko. “Vsa obdobja, od nastanka benda pa do danes, so zaznamovali predvsem naši albumi, ki so nekakšen zapis določenega časa, naših občutkov ter pogledov na svet okoli nas,” pravi in ob tem našteva še koncerte, snemanja albumov, videospote, intervjuje, neprespane noči, neskončne vožnje po cestah vse Evrope ter spoznavanje različnih ljudi in kultur.

Glasba jih še osrečuje, pozabijo tudi na čas

“Vse skupaj je za nas predvsem lepa izkušnja, motivacija, ki nas osrečuje in nam daje energijo za nadaljnje ustvarjanje. Lahko rečem, da nas v tem trenutku zaznamuje predvsem to, da nam je uspelo ostati skupaj in da nas glasba osrečuje še dandanes,” pristavi.

Vsekakor so skozi leta pridobili veliko izkušenj, ki so jih močno zaznamovale tako na osebni kot na glasbeni ravni. “Marsikaj je seveda drugače kot leta 1998, a ljubezen do glasbe ostaja še vedno enaka kot prvi dan. In ko v prostoru, kjer vadimo, iz nas privre dobra ideja in nekaj dobro zazveni, v trenutku pozabiš na čas in na to, da si dvajset let starejši,” v smehu sklene sogovornik, ki ne skriva navdušenja nad petkovim koncertom: “Z velikim veseljem bomo zopet nastopili na domačem terenu, še posebej na Mostovni, ki je gotovo eden najboljših klubov na slovenskih tleh.”


Najbolj brano