Zasuki navdihujejo staro damo

Pretekli teden je že razvnel čustva navijačev v nogometni ligi prvakov, pred dopolnjenim seznamom četrtfinalistov pa današnji in jutrišnji večer obetata dodatno vznemirjenje.

 Foto: STA
Foto: STA

EVROPA > Kdo bo torej ob Ajaxu, Tottenhamu, Manchester Unitedu in Portu še ostal v boju za lovoriko v elitnem klubskem tekmovanju? Angleži bi lahko ob idealnem razpletu imeli celo štiri ekipe med najboljšo osmerico. Pred dobrim desetletjem, v sezoni 2007/08, jim je to že uspelo, svojega zadnjega naslova v ligi prvakov (LP) pa se je razveselil Manchester United s Cristianom Ronaldom, ki je bil tudi najboljši strelec tekmovanja. Portugalec je imel nato glavno besedo tudi pri štirih zmagoslavjih madridskega Reala, od koder je včeraj odjeknila novica, da se na trenersko klop vrača Zinedine Zidane, ki je z Ronaldom poleti zapustil kraljevi klub.

Ali lahko dobitnik petih zlatih žog popelje na evropski vrh tudi Juventus? Stara dama je pretekli vikend še utrdila svoj primat v italijanskem prvenstvu, kjer jo le teorija loči od osvojitve osmega zaporednega naslova. Njene navijače pa bolj zanima, ali je vendarle napočil čas, da v svoje vitrine dodajo tretjo lovoriko v najbolj čislanem klubskem tekmovanju. Po drugem zmagoslavju leta 1996 so se še petkrat prebili v finale. Dvakrat, v neparnih letih 2015 in 2017, tudi pod taktirko Massimiliana Allegrija. Prvič je bila boljša Barcelona, drugič Real, ki jih je ustavil tudi lani v četrtfinalu. Juventus lahko tudi iz zadnjega soočenja s kraljevim klubom, ko je na povratnem dvoboju skoraj izničil prednost Reala s 3:0 po prvi tekmi, črpa optimizem za zasuk v nocojšnjem obračunu z Atleticom.

Liga prvakov

Osmina finala, povratni dvoboji, danes - Juventus : Atletico Madrid (prva tekma 0:2), Manchester City : Schalke (3:2); jutri - Bayern : Liverpool (0:0), Barcelona : Lyon (0:0).

Upe italijanskih prvakov so podžgali razpleti povratnih tekem osmine finala pretekli teden. Ajax in Manchester United sta v izločilnih dvobojih dokazala, da ni nič nemogoče. Juventus po zajetnem vložku in okrepitvah pred novo sezono vsekakor čuti rezultatski pritisk LP. Ob tem se mu bo zoperstavila ekipa, ki ji je Diego Simeone v moštveni zapis z debelimi črkami vtisnil dve besedi: tekmovati in zmagovati. Atletico težko izgublja, še težje prejema zadetke. Tekmecem neredko predstavlja podvig že preizkušanje vratarskih veščin Jana Oblaka. Še v pretekli sezoni, ko se Atletico ni prebil iz skupinskega dela LP, je nato dobil vse izločilne dvoboje in osvojil evropsko ligo. Seveda si želi slaviti tudi v elitnem klubskem tekmovanju. Tako kot tudi Manchester City, ki na letošnjih stavnicah kotira kot eden glavnih kandidatov za osvojitev naslova. Izbranci Pepa Guardiole so na drevišnjem povratnem dvoboju s Schalkejem vsekakor izraziti favoriti.

Sicer pa bodo imeli Angleži jutri še eno železo v ognju. Trofejni par osmine finala Liverpool : Bayern na prvi tekmi ni postregel z zadetki. Mreži sta mirovali tudi na prvem obračunu v Lyonu. Barcelona z Lionelom Messijem je favorit, a pozor! Francozi v letošnji LP še niso izgubili.


Najbolj brano