Še lani nihče ni vedel za Slapnik, zdaj pa ...

Odkar mediji poročamo o opuščeni briški vasi Slapnik, ker naj bi tam snemali resničnostni šov, v naselju ni več miru. Nenadoma je naselje, ki ga je še pred kratkim malokdo znal pravilno postaviti na zemljevid, postalo magnet za izletnike.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

SLAPNIK > Za zdaj ni prav nobenega zagotovila, da bo skupek podrtij na skrajnem severu Brd, ki je vas duhov že 35 let, kdaj res obnovljen. Skupina, ki si je nadela ime Tempo in ki naj bi tam snemala resničnostni šov o obnovi naselja, namreč še ni uspela kupiti teh nepremičnin, brez lastništva pa televizijske oddaje ne bo.

Kot smo poročali, so se v četrtek v Slapniku mudili predvideni režiser omenjene oddaje Michael Murphy z nekaj sodelavci ter producenti. Vendar pa oni še zdaleč niso edini, ki so v zadnjem obdobju obiskali izpraznjeno naselje.

Vse odkar se je v začetku leta pojavila novica o možnem resničnostnem šovu, so začeli vas oblegati izletniki od vsepovsod. V Gorici, na primer, so se v nekaterih lokalih pojavila celo vabila na organiziran pohod do Slapnika v nedeljo, a kot so nam povedali organizatorji, gre za dogodek v organizaciji skupine zasebnikov.

Vzporedno s tem pa se pojavljajo tudi prva opozorila. Neznanci naj bi celo vdrli v edino starejšo hišo v vasi (na robu sta tudi dve novejši, montažni), ki je ostala zaklenjena, obiskovalci naj bi poleg tega s seboj odnašali “spominke”. Pri tem velja opozoriti, da so hiše zasebna last, vas pa je celo spomeniško zaščitena.

In pojavile so se tudi že prve kritike, da bi morebitni šov ter obnova in sprememba naselja v hotel imela premočan vpliv na okolje, ki je doslej bilo nenaseljeno in kjer niti infrastruktura ni primerna za življenje.


Najbolj brano