O pritožbah v Kopru

Sodbo v zadevi Vasić je novogoriško sodišče izreklo že junija leta 2017, čez leto dni pa je dvanajsterica obdolženih prejela še pisno sodbo. Ko je napočil čas, da o pritožbah odločijo koprski višji sodniki, pa se je zapletlo. Izločila sta se dva sodnika, razlog za njuno izločitev pa naj bi bila notarka Polka Bošković, pred leti sodnica na koprskem sodišču.

Po tem, ko sta se koprska višja sodnika izločila iz pritožbenega postopka v zadevi Vasić zaradi Polke 
Bošković (na fotografiji spredaj z odvetnikom Velimirjem Cugmasom), je sedaj senat končno sestavljen. Foto: Leo Caharija
Po tem, ko sta se koprska višja sodnika izločila iz pritožbenega postopka v zadevi Vasić zaradi Polke Bošković (na fotografiji spredaj z odvetnikom Velimirjem Cugmasom), je sedaj senat končno sestavljen. Foto: Leo Caharija

KOPER > Sojenje v zadevi Vasić se je na novogoriškem okrožnem sodišču končalo sredi junija leta 2017, ko je sodnica Andrejka Luznik razglasila sodbo za dvanajsterico obtoženih iz slovenske Istre.

Pritožbe so prispele, a še čakajo

Prvoobtoženemu Radenku Vasiću je sodišče za kaznivi dejanji goljufije in izsiljevanja prisodilo enotno dveletno zaporno kazen. Miho in Jureta Klaja, Vesno Grubač, Gregorja Mesarja, Gorana Vasića in Nedeljka Marušića je oprostilo vseh obtožb, ostalim, tudi koprski notarki Polki Bošković, pa je izreklo pogojne kazni. Leto za tem je dvanajsterica obtoženih in prav toliko njihovih zagovornikov prejelo sodbo še v pisni obliki. Tožilstvo se je nanjo prvo pritožilo, sledile so pritožbe obrambe. A koprski višji sodniki o pritožbah še niso odločili.

Postopek, ki ga je že od samega začetka spremljalo kar nekaj sodnih zapletov in sprememb, se je tudi tokrat znašel na razpotju. Januarja je vrhovno sodišče zavrnilo predlog za prenos krajevne pristojnosti na drugo sodišče, ker sta se iz zadeve izločila dva koprska višja sodnika. Predsednica koprskega višjega sodišča je namreč predlagala prenos krajevne pristojnosti na podlagi ocene, da sodišče ne more odločati o pritožbi, ker ne more zagotoviti, da bi bil senat sestavljen iz sodnikov kazenskega oddelka.

Zadevo so že v začetku - predvsem zaradi dejstva, da je bila notarka Polka Bošković nekdaj sodnica koprskega okrožnega sodišča - iz Kopra prenesli na novogoriško okrožno sodišče.

Kmalu bodo pretresli argumente iz pritožb

“Ni mogoče zavzeti stališča, da je pomanjkanje sodnikov, do katerega je prišlo zaradi izločitve, ki so z letnim razporedom določeni za sojenje v kazenskih zadevah na določenem sodišču, mogoče rešiti le s prenosom krajevne pristojnosti na drugo pristojno sodišče,” so v obrazložitvi, zakaj so predlog za prenos pristojnosti predsednice koprskega višjega sodišča zavrnili, zapisali vrhovni sodniki. V zvezi z argumentom, da gre za zahtevno kazensko zadevo, pa je vrhovno sodišče glede na opis kaznivih dejanj še ugotovilo, da bo poznavanje civilnega in gospodarskega prava pri presoji celo dobrodošlo.

“Senat, ki bo odločal v pritožbeni kazenski zadevi, bodo sestavljali sodniki koprskega višjega sodišča, o čemer smo tudi že obvestili vse stranke postopka,” so včeraj potrdili na koprskem višjem sodišču. Glede na to, da so v teh dneh že sestavili senat, ki ga bodo sestavljali sodniki Jana Petrič, Peter Baša in Aleš Arh - le slednji je s kazenskega oddelka, je pričakovati, da bodo kmalu začeli s pretresanjem argumentov iz pritožb tožilstva in obtoženih v zadevi Vasić.


Najbolj brano