Marčan sledi cilju operacije z minimalnim rezom

Radoslav Marčan, direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra (OBV), je tamkaj pred 30 leti oral ledino s prvo artroskopijo kolena. Pred 28 leti je prvi v Sloveniji v OBV opravil tudi artroskopijo ramena. Nato je usposobil veliko ortopedov kirurgov za to metodo operacije z minimalnimi rezi, ki so zdaj v OBV že rutina. Metodo sproti posodabljajo.

Radoslav Marčan Foto: Zdravko Primožič/FPA
Radoslav Marčan Foto: Zdravko Primožič/FPA

Čeprav je ortoped kirurg Radoslav Marčan že dalj časa direktor OBV, dela tudi v ambulanti in operacijski dvorani. Med bolniki je cenjen specialist za kolena in ramena in znan po artroskopskih operacijah.

Operacija z minimalnimi rezi

Artroskopija je metoda, ki jo uporabljajo pri ortopedskih operacijah, zlasti na kolenu in ramenu. Gre za minimalno invaziven kirurški poseg za diagnosticiranje in zdravljenje poškodb ter obolenj sklepov.

Japonci prvi na svetu

Resne artroskopske operacije so med prvimi na svetu začeli izvajati Japonci. “S pomočjo cistoskopa je že davnega leta 1919 pregledoval vsebino kolena profesor Kenji Takagi,” navaja Radoslav Marčan.

Ta operacija je tehnično zahtevnejša od klasične. Nujna je zelo visoka stopnja izurjenosti operaterja. Izvaja jo z zelo kakovostno sodobno medicinsko opremo.

Kirurg ortoped naredi le majhen rez, velik nekaj milimetrov, skozenj do okvarjenega sklepa vpelje optični sistem (sistem osvetlitve in leč v kovinski cevki premera tri do pet milimetrov). Na optiko je pritrjena posebna kamera, ki posname sliko iz sklepa in jo, povečano, prenaša na zaslon.

Radoslav Marčan

specialist ortoped kirurg in direktor OBV

“Dandanes se lahko OBV glede kakovosti in naprednosti izvajanja artroskopskih posegov primerja z najbolj zanje razvitimi evropskimi državami.”

Radoslav Marčan pojasnjuje: “Artroskopija kirurgu omogoča podroben pregled vseh sklepnih struktur, vključno s tistimi, ki so pri klasičnih kirurških posegih težko vidne ali nedostopne. Poleg reza za uvedbo optične naprave naredi kirurg še enega ali več dodatnih, nekaj milimetrov velikih rezov, skozi katere uvede v sklep majhne inštrumente za operacijo - različna tipala, prijemalke, ščipalke, miniaturne električne in motorizirane inštrumente za operativni poseg v notranjosti sklepa.”

Bolnik gre po posegu domov

Ta sodobna operativna metoda je za bolnika veliko prijaznejša od klasične. Zaradi minimalnih rezov ostane glavnina okoliškega tkiva nedotaknjena, bolečine po posegu so manj izrazite, hkrati gre operirani bolnik večinoma isti dan domov.

“Naštete prednosti izboljšujejo funkcionalne rezultate operativnega zdravljenja in zmanjšujejo tudi tveganja za pojav zapletov - velike krvavitve, okužbe in prekomerno brazgotinjenje. Tudi videz območja po operaciji je veliko ugodnejši,” pravi Marčan.

Ocenjuje, da se bo v prihodnosti nabor artroskopskih posegov zaradi majhne invazivnosti in številnih prednosti razširil še na mnoga druga področja v medicini.

Nujno temeljito usposabljanje

Marčan se je pred tremi desetletji na prvo artroskopsko operacijo v OBV začel pripravljati že prej. “Znanje sem pridobival pri dr. Pavlovčiču na ljubljanski ortopedski kliniki, nato na Švedskem in pri kanadskem profesorju Jacksonu, ki je te posege opravljal v ZDA. Prvo operacijo sem opravil 7. marca 1989. Načrtovano je bilo, da mi bo pri prvih dveh pomagal dr. Pavlovčič, a ga je zamenjal prof. Nemec iz ortopedske bolnišnice v Lovranu. Vsak je naredil po eno artroskopijo kolena. To je bil začetek tovrstnih posegov v OBV.”

Spomni se, da so ju opravili s preprosto in rabljeno opremo: “S podarjeno italijansko kamero s črpalko. Največja težava je bila sterilizacija, ki je s paro ni bilo mogoče opraviti zaradi optičnih elementov. Zato smo napravo namakali v sterilizacijsko tekočino. Kasneje smo dobili nove artroskopske inštrumente s pripadajočo opremo.”

Prvi v Sloveniji z artroskopijo rame

Radoslav Marčan je v Sloveniji in v OBV pionir na področju artroskopije ramena, kar je opravil leta 1991.

Vest o artroskopskih posegih v OBV in Marčanu je odjeknila v Sloveniji in širše in v OBV so začeli prihajati vedno novi bolniki z željo po takšnih posegih “OBV je imela edina v Sloveniji za arstroskopije vedno na voljo eno operacijsko dvorano. Dandanes se lahko OBV glede kakovosti in naprednosti izvajanja artroskopskih posegov primerja z najbolj zanje razvitimi evropskimi državami - Švico, Francijo, Nemčijo.” pravi specialist.


Najbolj brano