Kaj pravijo smernice pred milanskim sejmom pohištva?

Manj kot mesec dni nas loči od še zmeraj najbolj prestižnega dogodka v svetu oblikovanja, ki vsako leto privabi radovedne množice v Milano. Med 9. in 14. aprilom postane mesto meka romarjev, ki ste jih včasih prepoznali po tem, da so držali v rokah zemljevidke z oznakami velikih in majhnih razstavišč in salonov, raztresenih po mestu, in za sabo vlekli torbe, polne katalogov.

Arik Levy je s svetilko North za podjetje Vibia spisal novo poglavje 
v svetu svetil. Kombinacijo stoječe in stropne luči.  Foto: Salva Lopez
Arik Levy je s svetilko North za podjetje Vibia spisal novo poglavje v svetu svetil. Kombinacijo stoječe in stropne luči.  Foto: Salva Lopez

Te romantike ni več, pojedli so jo pametni telefoni. In Google, ki zdaj natanko ve, kod hodimo in koliko časa se kje zadržimo. Če nas to ne moti in smo sprejeli igro, v kateri korporacijam poklanjamo svoje osebne podatke, na kar nas zadnje čase opozarjajo številni poznavalci mračnega ozadja naše popolne omreženosti in digitalne odvisnosti.

Ah, vrnimo se raje na svoje področje. Novosti, novosti, trendi, trendi ... Kaj bi mi brez njih, oziroma oni brez nas! Hiter pregled smernic za leto 2019 kaže, kot vedno, prgišče različnih podob, izhodišč in navdihov, tako da nam ni treba biti v skrbeh, ali bomo našli nekaj zase, za svoj užitek, za popestritev domačega okolja.

Zdi se, da naravni materiali vendarle obetajo več. Preizkušeni v stoletjih so dokazali svojo trajnost, uporabnost in lepoto. Zato nikoli ne gredo iz mode, ampak se selijo iz generacije v generacijo.

Gozd v dnevni sobi

Na prvem mestu, vsaj pri večini napovedovalcev, ki nam krojijo slog, če se jim prepustimo, seveda, je brisanje prehoda med zunaj in znotraj, med naravnim in grajenim okoljem. Ne povsem dobesedno, saj razumete, zelenjavnega ali sadnega vrta vam ni treba urediti v dnevni sobi, a če boste vanjo spustili barve gozda - vso paleto zelenih in rjavih odtenkov, boste povsem v trendu. No, enem izmed njih. Če se malce vrnem k uvodu: bolj ko smo v primežu tehnologije, bolj nas vleče nazaj k naravi.

Tega temeljnega paradoksa sodobnega življenja se zavedajo tudi oblikovalci, ki venomer iščejo navdihe v tistem, kar deluje po svojih zakonih, recimo jim naravnih, v tistem, kar se ne ozira na visoko tehnologijo in njene sofisticirane, navadnemu smrtniku nedoumljive poti. Četudi tehnološke kreacije postajajo vse popolnejše, so vendar temeljno nezadovoljujoče, nekatere med njimi celo strašljive. Za zdaj. Morda se bomo nekoč zbratili z zapletenim vezjem umetne inteligence, a kdo si bo podredil koga, je še zmeraj odprto vprašanje. Futurizem je že tu, na delu, realnost že presega najdrznejše utopije. Ali je na mestu optimizem ali črnogledost, pa (še) ne moremo reči.

Naravno ali umetno?

V vsakdanjem življenju predmetov je očitno nihanje od umetnega do naravnega, ki zastavlja mnoga vprašanja. Ko denimo vidimo pohištvo iz reciklirane plastike, smo najprej navdušeni: seveda, to je rešitev za vso odpadno plastiko, ki onesnažuje naš planet. Mar res? Ali vemo, koliko let bo zdržala naša reciklirana kuhinja, kakšna bo čez leto ali dve? Jo bomo še marali? In ko jo bomo odložili na smetišče, kje in kdaj bo končala svojo pot? Na ta vprašanja nimamo odgovorov. Trajnostni izdelki sicer lepo zvenijo, a ni čisto jasno, kaj vse nam pod to besedno zvezo danes prodajajo.

Zdi se, da naravni materiali vendarle obetajo več. Preizkušeni v stoletjih so dokazali svojo trajnost, uporabnost in lepoto. Zato nikoli ne gredo iz mode, ampak se selijo iz generacije v generacijo. Pa saj to nekako ves čas vemo. Mi vsi, pa tudi oblikovalci in izdelovalci, ki ne gledajo zgolj in samo na vse večji in večji dobiček, to mantro sodobne produkcije, to fantazmo o kopičenju denarja, ki ga njegovi lastniki častijo in zbirajo, kot da bi jim lahko kupil nesmrtnost. Ja, morda nekoč res. Da ne zaidem preveč: kaj torej pravijo smernice, ki jih smemo vzeti za svoje tudi povsem običajni smrtniki?

Pokrijte se z lesom, zavijte se v volno. Na tla položite preproge, kakršne so tkali v davnih časih, na mizo dajte teraco, ki pripoveduje s svojimi pisanimi drobnimi kamenčki. Barve pa - čim bolj naravne. Vsi odtenki lesa, kamenja in zemlje. Teracota na steni. Majhni pasovi rjave na steklu. Bakrene svetilke. Predvsem pa, izdelki, ki bodo trajali. Nekaj lepih namigov pa v spremljajočih fotografijah. Za navdih, vzdušje ali kar tako.


Najbolj brano