Bolnišnica še čaka na nov mamograf

Zaradi nenehnih težav in nato dokončne okvare mamografa so lani v šempetrski bolnišnici opravili le slabo tretjino preiskav. Novega želijo že dolgo najeti, a se postopek zaradi revizije še ni končal. Izpad skušajo nadomestiti z mobilno enoto Dore, ki pa naj bi se proti koncu aprila selila na Gorenjsko.

Ob bolnišnici bodo do 18. aprila slikali v mobilni enoti Dore, upajo 
pa, da bodo do takrat že lahko najeli svoj mamograf.
Ob bolnišnici bodo do 18. aprila slikali v mobilni enoti Dore, upajo pa, da bodo do takrat že lahko najeli svoj mamograf.  

ŠEMPETER > “Naš mamograf je imel lani v spomladanskih mesecih kar nekaj okvar, dokončna okvara pa je prišla septembra. Že spomladi smo začeli s postopkom oddaje javnega naročila za najem novega aparata. Žal je prišlo do revizijskega postopka, tako da javno naročilo še ni zaključeno,” je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Državna revizijska komisija še do danes ni odločila o zahtevku za revizijo v postopku operativnega leasinga, ki ga je septembra lani podala družba GH Holding.

Revizija je zavrla javno naročilo

Težave v Šempetru že nekaj mesecev odpravljajo z mobilno enoto mamografa, ki jo je Onkološki inštitut Ljubljana, upravljalec programa DORA, začasno zagotovil ob bolnišnici. “Onkološki inštitut nam je mobilno enoto pripeljal v oktobru, vendar je žal realizacija lanskoletnih mamografij za potrebe Dore kot tudi za našo ambulanto za bolezni dojk ostala le na 30 odstotkih,” je povedala strokovna direktorica. Kot je dodala, so z mobilno enoto, v kateri preiskave opravljajo tudi v popoldanskem času, začeli že nadomeščati zaostanek programa.

“Pacientke kličemo na presejalno slikanje. V naši regiji se slikanja najbolj množično udeležujejo ženske iz Zgornjega Posočja, najmanj pa na žalost ženske iz bližnjih občin, mest Nova Gorica in Šempeter. Upam, da bomo, dokler bomo imeli na voljo mobilno enoto, razliko iz lanskega leta le prinesli noter. Lokalne skupnosti in društva so se vključili, da bi čim prej dobili nov aparat,” je povedala Dunja Savnik Winkler.

Upajo, da bodo čim prej najeli mamograf

Načeloma lahko imajo v bolnišnici mobilno enoto onkološkega inštituta do 18. aprila, nato naj bi jo odpeljali na Gorenjsko. “Upajmo, da se bo ta revizija zaključila pravočasno, tako da lahko pade odločitev in pridemo z novim mamografom čim prej v bolnišnico,” se nadeja. In če to ne bi uspelo, se bodo skušali dogovoriti z inštitutom, da bi vsaj za nekaj časa podaljšal “gostovanje” mobilne enote v Šempetru. Kot je slišati, so v programu Dora temu naklonjeni.


Najbolj brano