Iris Skočaj: “Nočem dajati nerealnih obljub”

“Kot odgovorna direktorica nočem dajati nerealnih obljub in se zavezati programu dela za leto 2019, ki ga ne bo mogoče izpolniti,” je odpoved utemeljila direktorica TRG Vipava Iris Skočaj. Pričakovanja in dodajanje vsebin, ki s turizmom niso povezane, so nerealne, pravi. Župan, ki pričakuje bolj aktivno vlogo zavoda, meni, da bo to uresničil vršilec dolžnosti.

Iris Skočaj Foto: Alenka Tratnik
Iris Skočaj Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Iris Skočaj je vodenje zavoda za turizem prevzela junija 2017, mandat bi ji potekel čez dve leti, uradno pa se poslavlja 24. marca. Kot je dejala pred sejo sveta zavoda, ki se je seznanil z njeno odstopno izjavo, zavod zapušča zadovoljna, saj ocenjuje, da so dobro delali in veliko dosegli.

Ve, kaj je mogoče narediti in česa ne

“Vipava je naredila velike premike v turizmu, število turistov iz leta v leto narašča in trudimo se jim zagotavljati kakovostne storitve, tako v TIC in Vinoteki Vipava, kot pri organizaciji lokalnega turističnega vodenja in usmerjanju gostov k ponudnikom turističnih storitev.”

Goran Kodelja

vipavski župan

“Ne dvomim, da bo Zavod TRG tudi pod novim vodstvom svoje delo uspešno nadaljeval.”

Skočajeva je odpoved utemeljila z besedami, da odhaja, ker ne more zagotoviti delovanja zavoda na primerni ravni: “Razumeti je treba vlogo in delovanje javnega zavoda ter mu omogočiti ustrezne pogoje za normalno ter strokovno delovanje in zakonsko predvideno poslovanje. Organizacija dela na način, kot se pričakuje od mene in zavoda, ter dodajanje novih vsebin, ki niso povezane s turizmom, sta nerealna. Na podlagi izkušenj namreč dobro vem, kaj se da narediti in česa ne, kaj je smiselno in kaj ni, zato turistični voz prepuščam drugim.”

Do konca meseca bo znan vršilec dolžnosti

Iz njenih besed je sklepati, da so v ozadju pričakovanja župana Gorana Kodelje, ki je v ospredje svojega programa umestil prav razvoj turizma in dejal, da pričakuje še bolj aktivno vlogo zavoda za turizem. Očitno pa se njuni pogledi glede tega razlikujejo.

Dejstvo, da bo zavod s tremi zaposlenimi v letu, ko se v Vipavski dolini znova obeta izjemna turistična sezona, ostal brez ene “moči”, ni optimalno. “Vendar moramo nadaljevati zastavljene aktivnosti,” je povedala predsednica sveta zavoda Maja Hladnik. Svet se je v sredo zvečer seznanil z odpovedjo Skočajeve. Da bi se izognili dodatnim težavam, bo predvidoma konec marca imenoval v.d. direktorja. “Ena od njegovih prvih nalog bo priprava novega letnega načrta dela. Z njim bomo seznanili župana in skupaj ocenili, kaj je mogoče izpeljati. V svetu menimo, da mora zavod še naprej uresničevati svoje poslanstvo in se ne oddaljuje od svoje osnovne naloge,” je dodala Hladnikova.

Župan ne dvomi, da bo zavod delo uspešno nadaljeval

“Dosedanja direktorica zavoda TRG me je z odstopom seznanila, ni pa mi posebej navedla razlogov za odstop,” se je odzval župan in v pričakovanju imenovanja vršilca dolžnosti dodal: “Ne dvomim, da bo Zavod TRG tudi pod novim vodstvom svoje delo uspešno nadaljeval.”

Poudaril je, da je razvoj turizma, še posebej vinsko-kulinaričnega, za občino Vipava strateškega pomena in vloga Zavoda za turizem je pri tem zelo pomembna. “Naloga občine je, da poskrbi za čimprejšnjo ureditev infrastrukture, ki bo celostno podobo naše občine kot izletniške in turistične destinacije dvignila na še višji nivo, naloga Zavoda za turizem pa, da domisli vsebine in organizira dogodke, ki bodo obiskovalce spodbujali k še večjemu obisku. Verjamem, da nam bo na ta način obisk izletnikov in turistov, ki v zadnjih letih konstantno raste, uspelo kmalu še povečati,” je razložil.

Za delovanje zavoda je v osnutku proračuna 2019 predvidel 120.000 evrov. Od tega za plače in prispevke treh zaposlenih, odslej dveh, približno 90.000. Zavod, v okviru katerega delujeta TIC in vinoteka, bi še naprej koordiniral in izvajal lokalno turistično vodenje in oglede, skrbel za promocijo krajev, prodajal lokalne izdelke, organiziral izobraževalne delavnice, vinske dogodke in promocije. Aprila naj bi mu priključili TIC Podnanos, med drugim naj bi prevzel pripravo in oblikovanje mesečnika Vipavski glas. Če se bo občina dogovorila z vodstvom univerze, naj bi ga letos selili v Lanthierijev dvorec.


Komentar novinarja

Alenka Tratnik

Na prepihu svežega vetra

Vipavci so z odločno izraženo podporo izvoljenemu županu Goranu Kodelji kot novemu obrazu na čelu občine odprli vrata spremembam in svežemu vetru, ki v lokalnem okolju običajno koristi. Se pa pogosto zgodi, da nova metla dvigne precej prahu, svež veter pa se zna kdaj spremeniti v vihar, vsaj dokler mu ne pojenja sapa. Očitno je za slednje v le nekaj mesecih od prevzema vodenja Občine Vipava poskrbel tudi novoizvoljeni župan. Pri tem mu vsaj za zdaj nihče ne more očitati, da svoje funkcije ...

Preberi več

Najbolj brano