Na prepihu svežega vetra

Vipavci so z odločno izraženo podporo izvoljenemu županu Goranu Kodelji kot novemu obrazu na čelu občine odprli vrata spremembam in svežemu vetru, ki v lokalnem okolju običajno koristi. Se pa pogosto zgodi, da nova metla dvigne precej prahu, svež veter pa se zna kdaj spremeniti v vihar, vsaj dokler mu ne pojenja sapa.

Očitno je za slednje v le nekaj mesecih od prevzema vodenja Občine Vipava poskrbel tudi novoizvoljeni župan. Pri tem mu vsaj za zdaj nihče ne more očitati, da svoje funkcije ne jemlje resno, prej nasprotno. Njegova napoved, da se bo vodenju občine posvetil stoodstotno in 24-ur dnevno, očitno popolnoma drži. Medtem ko je poskrbel za prve menjave v občinski upravi, korenito prevetril razvojne načrte občine in proračunske postavke, je v slogu sodobnega menedžerja, kar po dolgoletnem vodenju sevniške Lisce nedvomno tudi je, tudi v javnih zavodih nakazal nekatere spremembe. Od zavodov pričakuje, da bodo delali učinkovito, racionalno in upravičili vsak cent, ki ga prejmejo iz občinskega proračuna, ter sledili vizijam, ki si jih je zastavil pri vodenju občine.

Pogosto pa se zgodi, da nova metla dvigne precej prahu in se svež veter zna spremeniti v vihar, vsaj dokler mu ne pojenja sapa.

Aktualni dogodki, med katerimi sta odstop strokovne vodje zdravstvenega doma in odpoved direktorice vipavskega zavoda za turizem, dajejo slutiti, da se je stvari lotil z veliko vnemo, mogoče celo preveliko. Res je, da ima občina kot ustanoviteljica pri delovanju javnih zavodov pravico oziroma celo mora postavljati določene standarde delovanja ter za proračunski denar, ki jim ga za to namenja, od njih pričakovati konkretne rezultate. Res pa je tudi, da župan ni edini, ki javnim zavodom in njihovim vodstvom postavlja okvire delovanja. Prav v tem se razlikujejo od vodenja gospodarske družbe, kjer Kodelji ne gre očitati neuspešnosti.

Ob vseh izzivih, ki ga čakajo v občini, bo še toliko pomembneje, kakšno zaupanje si bo pridobil med ljudmi v domačih javnih zavodih, organizacijah, ustanovah in društvih. Recept si je postavil kar sam, z besedami, da je skrivnost dobrih rezultatov v uigrani ekipi sodelavcev, ki vodji motivirano sledi. Pa ne le zato, ker bi mu morala, ampak ker mu zaupa in ker verjame v njega. Doslej se je že pogosto izkazalo, da je to mogoče, če si obe strani znata prisluhniti in tudi slišati.


Preberite še


Najbolj brano