VAR še naprej razdvaja

Na sredinih tekmah lige prvakov je glavna vloga pripadla sodniškemu video nadzoru. (Ne)pravični VAR je razveselil oba četrtfinalista, nogometaše Manchester Uniteda in Porta, ujezil pa tekmece iz Paris Saint-Germaina in Rome.

Damir Skomina bo v nedeljo sodil na dvoboju Domžal in Aluminija 
v prvi SNL, kjer (še) ni  video nadzora. Foto: Leo Caharija
Damir Skomina bo v nedeljo sodil na dvoboju Domžal in Aluminija v prvi SNL, kjer (še) ni video nadzora. Foto: Leo Caharija

Da bo VAR, ki so ga prvič uvedli pred letošnjimi izločilnimi boji v ligi prvakov, še naprej buril duhove med zmagovalci in poraženci, je bilo jasno. Video tehnologije v nogometu pač ne moremo enačiti s teniškim sokoljim očesom, kjer se nedvoumno izkaže, kdo je dejansko storil napako: sodnik ali igralec, ki lahko zahteva preverjanje pravilne ali napačne odločitve pri posameznem udarcu. V nogometu glavnega sodnika na morebiten spodrsljaj ali prezrt ukrep v prelomnih odločitvah opominjajo pomočniki, zadolženi za video nadzor.

Škarje in platno imajo torej še vedno sodniki. Ni dvoma, da je VAR občutno zmanjšal število napak, ki lahko (ne)posredno krojijo razplet. Vseh ne bo nikoli. Nogometna tehnologija vendarle ni popolna. Človeški dejavnik bo imel še vedno velik vpliv, prav tako sodniške presoje. Nekaj pa se vendarle ne bo spremenilo. Poraženci se bodo ob spornih odločitvah hudovali in iskali razloge za neuspeh še naprej v sodnikih in VAR-u. Tako je bilo tudi v sredo.

Žreb četrtfinala in polfinala lige prvakov bo 15. marca

Koprčan Damir Skomina je sprejel pogumno in po skoraj soglasnem mnenju analitikov - tako kot na dvoboju Ajaxa in Reala v Amsterdamu - pravilno presojo, ko je po ogledu posnetka v 93. minuti pokazal na enajstmetrovko za Manchester United. Ta je nato dosegel odločilni gol za 3:1 in napredovanje na gostovanju pri Paris Saint-Germainu. Gostitelji so se jezili, a pri položaju in posredovanju rok se bo ekipa, ki jo je doletela kazen, vselej počutila oškodovano, še posebej če akcija ali strel nista neposredno nevarna za gol.

Romini igralci so na Portugalskem zaman zahtevali, da bi si turški sodnik Cuneyt Cakir v sklepnih minutah drugega podaljška ogledal posnetek spornega dvoboja v kazenskem prostoru Porta. Cakir je le nekaj minut prej po posvetu z VAR-om dosodil enajstmetrovko za gostitelje, ki so zmagali s 3:1 in napredovali v četrtfinale. Pri Romi, kjer so po izpadu že odpustili trenerja Eusebia di Francesca, so se pri tem spomnili tudi na lansko polfinalno soočenje z Liverpoolom, ki ga je sodil Skomina, a brez pomoči VAR-a. Naposled so se v taboru poražencev zavoljo lastnih napak lahko najbolj jezili sami nase. Nogomet pa je še enkrat več s svojo nepredvidljivostjo zasukal papirnate napovedi po prvih tekmah, kar je tudi odlična napoved za prihodnji teden, ko bomo dobili še preostale štiri četrtfinaliste lige prvakov.


Najbolj brano