Kako prepoznati lažne novice

Kako prepoznati in ustaviti lažne novice je vprašanje, ki si ga dandanes postavljajo mnogi. Odgovor nanj so na delavnici Kako ustaviti lažne novice? v prostorih Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem iskali tudi študentje in dijaki.

     Pogosto je edini namen lažnih novic ustvarjati dobiček, velikokrat 
želijo tudi vplivati na bralčeva prepričanja o svetu, je mlade 
poučila  Jessi McCarthy iz organizacije Newseum. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Pogosto je edini namen lažnih novic ustvarjati dobiček, velikokrat želijo tudi vplivati na bralčeva prepričanja o svetu, je mlade poučila Jessi McCarthy iz organizacije Newseum. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Zaradi vse večjega pomena sposobnosti prepoznavanja verodostojnih novic v poplavi dezinformacij in lažnih novic je Newseum, interaktivni muzej novinarstva in komunikacij iz Washingtona, v petih državah organiziral projekt medijske pismenosti. V Sloveniji so v sodelovanju z zavodom za informiranje in izobraževanje Časoris organizirali štiri delavnice pod vodstvom sodelavke organizacije Newseum Jessi McCarthy.

Današnje koprske delavnice so se udeležili študenti in dijaki. Mladi so sicer dobro seznanjeni s problemom lažnih novic, na delavnici pa so lahko svoje znanje še poglobili. Spoznali so vpliv, ki ga imajo dezinformacije na družbo in se naučili, kako take novice prepoznati. “Pomembno je, da se vprašamo po predstavljenih dejstvih, viru informacije in kontekstu, v katerem je zgodba objavljena,” je strategijo zaznavanja lažnih novic razložila predavateljica. “Biti pa moramo pozorni tudi na to, komu je pravzaprav namenjena in kakšen je ta namen,” je še opozorila in dodala, da lažne novice lahko prepoznamo tudi po načinu, na katerega je zgodba predstavljena. “Stil pisanja, pravopisna ustreznost, ton prispevka, izbira fotografij - vse to nam lahko pomaga pri določanju verodostojnosti novice.”

“Pomembno je, da se vprašamo po predstavljenih dejstvih, viru informacije in kontekstu, v katerem je zgodba objavljena,” je strategijo zaznavanja lažnih novic razložila predavateljica.

Jessi McCarthy se je z lažnimi novicami začela ukvarjati zaradi študija zgodovine, med katerim je vse bolj spoznavala pomen, ki jih imajo informacije za družbo. Dezinformacije in lažne novice namreč lahko vplivajo na izide volitev in na naraščanje sovraštva in nestrpnosti. “Opažam, da se povsod po svetu veliko ljudi zaveda obstoja lažnih novic, malo manj pa tega, kako veliko škodo lahko naredijo,” je delila svoja opažanja. Ideja o obstoju dezinformacij je sicer v družbi prisotna že dlje časa, stopnja ozaveščenosti pa se je v zadnjih letih dvignila tako zaradi vpeljave termina “lažna novica” kot zaradi porasta takšnih novic na medmrežju.

Jessi McCarthy se je z lažnimi novicami začela ukvarjati zaradi študija zgodovine, med katerim je vse bolj spoznavala pomen, ki jih imajo informacije za družbo.

Pogosto je edini namen lažnih novic ustvarjati dobiček, velikokrat želijo tudi vplivati na bralčeva prepričanja o svetu. Vseeno pa se najdejo tudi takšne, ki želijo samo - zabavati. “Zato se moramo zavedati, da niso nujno vse lažne novice slabe,” je z nasmeškom zaključila predavateljica.


Najbolj brano