O referendumu na sodišču

Ilirskobistriški svetniki so včeraj ponovno potrdili sklep o razpisu referenduma, čeprav naj bi bil po nekaterih pravnih mnenjih nezakonit.

Ilirskobistriški svetniki so  ponovno potrdili sklep o razpisu referenduma, čeprav naj bi bil po nekaterih pravnih mnenjih 
nezakonit.  Foto: Lori Ferko
Ilirskobistriški svetniki so ponovno potrdili sklep o razpisu referenduma, čeprav naj bi bil po nekaterih pravnih mnenjih nezakonit.  Foto: Lori Ferko

ILIRSKA BISTRICA > Župan Emil Rojc ga je zato dolžan ponovno zadržati in poslati v presojo upravnemu sodišču.

Na podlagi opozoril ministrstva za notranje zadeve, da naj bi bil sklep o razpisu referenduma o sprejemno-registracijskem centru za migrante na mejnem prehodu Jelšane, ki so ga svetniki sprejeli pred dvema tednoma, nezakonit, je župan pridobil pravna mnenja dveh odvetniških pisarn in službe vlade za lokalno samoupravo.

Vsa potrjujejo, da občina referenduma ne sme izvesti, saj se nanaša na migrantsko politiko, ki v skladu z zakonodajo ni v pristojnosti občine.

Kljub temu so svetniki z 19 glasovi za in dvema proti sklep ponovno potrdili, saj so ocenili, da imajo občani pravico izraziti svojo voljo. Župan bo sklep zato posredoval upravnemu sodišču, ki bo dokončno odločilo o (ne)zakonitosti referenduma.


Najbolj brano