Črn teden za beli balet

Danes bodo na sporedu prve tekme osmine finala evropske lige, v nogometni javnosti pa še vedno odmevajo razpleti štirih izločilnih dvobojev lige prvakov. Najbolj seveda slovo branilcev lovorike iz madridskega Reala.

Ajaxovi nogometaši (v temnejših dresih) so spravili na kolena 
Real.
Ajaxovi nogometaši (v temnejših dresih) so spravili na kolena Real. 

Kraljevi klub je doživel enega najbolj bolečih tednov v zgodovini. V pičlih šestih dneh je moral opustiti upe, da bo v letošnji sezoni še osvojil kakšno lovoriko. Svetovno klubsko prvenstvo, s katerim je zmagovito sklenil preteklo koledarsko leto, je le še oddaljen spomin. Dvojno soočenje z Barcelono pretekli teden je prineslo slovo od domačega pokalnega tekmovanja in občuten zaostanek v državnem prvenstvu, kjer je izpadel iz igre za naslov. Največji potres na stadionu Santiago Bernabeu pa je še sledil. Realovi zasedbi ga je prizadejal poletni, igrivi in neobremenjeni Ajax, ki je vse skupaj nadgradil z veličastno zmago 4:1.

Če je šlo belemu baletu v preteklih treh letih, ko je osvojil evropski vrh, vse kot po maslu, mu je v torek z vratnicami in poškodbami vred tudi sreča obrnila hrbet. “Bog je in vse vidi,” je legendarni stavek, ki ga je na začetku nogometne pravljice pred dvema desetletjema izrekel tedanji slovenski selektor Srečko Katanec. Real se je igral z ognjem in se opekel. Že na prvi tekmi v Amsterdamu bi si Ajax po prikazanem zaslužil več od poraza 1:2. Namerno prejeti rumeni karton kapetana Sergia Ramosa, ki naj bi ga razbremenil pred četrtfinalnimi obračuni, je bil sporočilen. Predvsem za tekmeca, ki je s tem začutil močan pridih podcenjevanja. Ajax ima povezano ekipo in posameznike, ki smiselno napadajo in osvajajo prostor. Real pa se je ujel v lastno zanko. Želel je narekovati ritem igre in povlekel krajšo.

Zagreb, London, Frankfurt ...

Med pari osmine finala zanimivi obračuni čakajo tudi tri preostale slovenske predstavnike v evropski ligi. V Zagrebu, kjer bo Dinamo Petra Stojanovića pričakal Benfico, ob prehodu zime v pomlad vlada prava nogometna vročica. Benjamin Verbič bo v dresu kijevskega Dinama na londonskem gostovanju pri Chelseaju hotel opozoriti nase tudi potencialne snubce z Otoka. Samir Handanović pa bo kot kapetan Interja poskušal ohraniti mrežo nedotaknjeno v Frankfurtu proti Eintrachtu.

Tako se je tudi simbolno končalo obdobje, v katerem je Real kar štirikrat v zadnjih petih letih osvojil elitno klubsko tekmovanje. Nazadnje se je v osmini finala lige prvakov poslovil leta 2010. Izpad z Lyonom je kljub učinkovitim predstavam v španskem prvenstvu spodnesel stolček Manuelu Pellegriniju. Predsednik Florentino Perez je tedaj že izbral naslednika v Joseju Mourinhu. Portugalca spet omenjajo kot enega glavnih kandidatov za zamenjavo Santiaga Solarija. Ne gre pa spregledati, da je trenerski posebnež takrat v doto prejel rojaka Cristiana Ronalda, ki je z zadetki vtisnil močan pečat v eno najuspešnejših obdobij Reala.

Pereza, ki se je v zadnjih letih ognil zvezdniškim nakupom bodo porazni rezultati in negodovanje petičnih Realovih navijačev gotovo prisilili, da bo razvezal mošnjiček. Eden od kandidatov za Realov napad je tudi Harry Kane, ki je golom za zmago 1:0 v gosteh proti Borussiji potrdil Tottenhamovo uvrstitev v četrtfinale.


Najbolj brano