Domači navdušili z izvirnostjo

Na postojnski pustni povorki, ki kot ena redkih na Primorskem in v Sloveniji tradicionalno poteka na pustni torek, so poleg gostujočih, v glavnem etnoloških pustnih mask, številne obiskovalce nasmejale in spravile v dobro voljo tudi izvirne in humorne domače skupine. Posebej pa so se v Postojni razveselili tudi vrnitve coprnice Uršule.

“Naj medi v letu 2019!” je zaželela zmagovalna pustna skupina 
Kranjska sivka iz Vrtca Postojna. Foto: Veronika Rupnik Ženko
“Naj medi v letu 2019!” je zaželela zmagovalna pustna skupina Kranjska sivka iz Vrtca Postojna. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Z letošnjo povorko ne odganjamo zime, ampak prinašamo pomlad,” je bila z vzdušjem danes zadovoljna Marica Gombač iz Turističnega društva Postojna, ki že desetletja organizira postojnsko pustovanje. In vztraja, da to poteka na pustni torek, “čeprav to v današnjih časih terja dodaten trud”, saj morajo številni sodelujoči v ta namen vzeti dopust. Gombačeva poudarja, da so jim tudi zato toliko bolj hvaležni za njihov odziv. “Letos smo še posebej zadovoljni, saj je med sodelujočimi kar šest lepih domačih skupin, samo iz postojnskega vrtca kar 100 vzgojiteljic in otrok. Zelo pa smo veseli tudi sodelovanja cerkniških tradicionalnih pustnih likov, ki smo jih v Postojni zelo pogrešali in pričakovali vsako leto. Coprnica Uršula prihaja na obisk po 35 letih, da bo spet malo pometla.”

Komisija nagradila vse domače skupine

V povorki se je po Tržaški cesti proti centru za zastavonošo, gusarjema iz Teatra Cizamo in Postojnsko godbo 1808 zvrstilo enajst pustnih skupin s približno 400 nastopajočimi, od tega šest domačih skupin, ki so se potegovale tudi za nagrade. Strokovna komisija jih je podelila prav vsem, odločitev o vrstnem redu pa je bila tokrat zelo težka. Prvo nagrado si je za še posebno izvirnost in domiselnost, tudi iz odpadnih materialov izdelane kostume, prislužila najštevilčnejša skupina Kranjska sivka iz postojnskega vrtca, ki je spodbudila k skrbi za čebele in si zaželela, da bi bilo v šolah in vrtcih čim več medenih zajtrkov. Drugo nagrado sta si razdelili dve hudomušni različici smrkcev, ki so jih uprizorili člani PGD Postojna in skupina iz Slavine, “pwstobe slavnske”, z vsakodnevnimi smrčijami. Tretja nagrada je šla skupini iz Belskega in Bukovja Podgurski pajki in čistilni servis, ki je sporočala, da je treba, ko pride pomlad, vso golazen razgnat. Četrto nagrado si je za ptičja strašila prislužila skupina Osnovne šole Prestranek, peto pa skupina postojnskih enot društva Šent in Doma na Krasu, ki je ponazorila delavce Darsa, vinjete in avtomobile ter obljubila izgradnjo avtoceste Postojna-Jelšane “gvišnu” do leta 2050.

V Postojni so gostovali tudi Turistično društvo Cirkulane z etnološkimi haloškimi maskami, kot so baba deda nosi, orači, šarga, koranti Grajena, škoromati iz Podgrada, člani Športnega društva bas šport iz Ilirske Bistrice z bistriško liburno in letos po dolgih letih tudi Pustno društvo Cerknica z butalci, coprnicami in coprnico Uršulo.

Postojnsko pustovanje se bo nadaljevalo z otroškim pustnim rajanjem s Teatrom Cizamo in s priljubljenim pustnim plesom v hotelu Center s skupino Mr. Jack, ki se je po stari navadi zaključil ob polnoči, ko pustno norčavost zamenja resnost postnega časa.


Najbolj brano