Smeh, ki nam odpira oči

Jutri se bo v Celju začel 28. festival Dnevi komedije. V tekmovalnem programu se bo zvrstilo osem predstav, tudi dve primorski: novogoriško gledališče bo uprizorilo “kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo” Realisti, koprsko pa glasbeno komedijo Ventilator, koprodukcijo z madžarskim Novosadskim gledališčem.

Gledališče Koper bo v Celju v četrtek uprizorilo glasbeno komedijo Ventilator, koprodukcijo z madžarskim Novosadskim gledališčem. Foto: Maja Pertič Gombač
Gledališče Koper bo v Celju v četrtek uprizorilo glasbeno komedijo Ventilator, koprodukcijo z madžarskim Novosadskim gledališčem. Foto: Maja Pertič Gombač

CELJE > Festival bo jutri ob 19.30 odprla komedija Venera v krznu v režiji Primoža Ekarta in izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.

Bila je dobra sezona

Po besedah Tine Kosi, upravnice in umetniške vodje Slovenskega ljudskega gledališča Celje, ki gosti festival, so Dnevi komedije eden najbolj prepoznavnih kulturnih dogodkov v Celju in celjski regiji. Po njeni oceni je letošnji program pester in zanimiv, saj je bila lani dobra komedijska sezona. Prvič v zgodovini pa na festivalu ne bo domače, celjske predstave, saj se je uprizorjena komedija Borisa KobalaProfesionalci espe izkazala za plagiat.

Tatjana Doma

festivalska selektorica

“Komedija je vedno iskrena, izhaja iz realnosti, ki jo prikazuje brez olepševanja, riše življenje takšno, kot je, ne njegove idealne podobe. Bolečo resnico je pogosto veliko lažje povedati prav skozi smeh.”

Programska selektorica Tatjana Doma, ki že deset let oblikuje program festivala, je letos med prijavljenimi 18 predstavami izbrala deseterico, ki bo na ogled; od tega se bo osem komedij pomerilo v tekmovalnem programu. Kot njihov skupni imenovalec selektorica navaja kvaliteto uprizoritev, briljantne igralske kreacije in izvirnost gledališkega izraza. Kar štiri predstave so nastale po slovenskih predlogah, medtem ko drugo polovico sestavljajo komedije ameriškega, francoskega in britanskega dramatika ter slovenska priredba klasične komedije.

“Komedija je vedno iskrena, izhaja iz realnosti, ki jo prikazuje brez olepševanja, riše življenje takšno, kot je, ne njegove idealne podobe. Bolečo resnico je pogosto veliko lažje povedati prav skozi smeh,” Tatjana Doma našteva vrednote komedije, ki jo je težko napisati, a po krivici ostaja v senci “vzvišene sestre tragedije”.

Klasični in moderni

V četrtek ob 19.30 bo na tekmovalnem programu glasbena komedija Ventilator, koprodukcija koprskega teatra in madžarskega Novosadskega gledališča, ki jo je po motivih Goldonijeve Pahljače iz 18. stoletja režiral Jaka Ivanc. Komedija zmešnjav je tokrat postavljena v postapokaliptičen svet, liki commedie dell'arte pa nastopajo v karikiranih živalskih preoblekah.

Dan kasneje bo na vrsti satirični kabaret Realisti. Avtor Jure Karas, režiserka Tijana Zinajić, pianist Anže Vrabec (v alternaciji z Jožijem Šalejem) in peterica mladih igralcev Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica v nizu duhovitih skečev temeljito oklofutajo različne obraze našega vsakdana.

V soboto bo Mestno gledališče ljubljansko gostovalo z absurdno komedijo Strašni starši v režiji Alena Jelena. V nedeljo bo sledila komedija zmešnjav Predstava, ki gre narobe v režiji Jureta Ivanušiča in produkciji podjetja TMK v sodelovanju z Mischief Worldwide. Naslednjo sredo bo SNG Drama Ljubljana v Celju uprizorila Linhartovo klasiko Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice, večer zatem pa bo izven tekmovalnega programa na ogled predstava Govori glasneje!, avtorski projekt, ki ga je v Satiričnem gledališču Kerempuh v Zagrebu režiral Bobo Jeličić. V petek, 15. marca, bo na tekmovalnem sporedu gledališki koncert Prekleti kadilci Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja in izvedbi ljubljanske Drame, v soboto pa bo sledila še odrska izpoved Polone VetrihNe pozabite na rože, ki jo je prav tako v Drami režirala Ivana Djilas.

Nedeljsko zaključno slovesnost s podelitvijo nagrad bosta Tadej Toš in bend popestrila s koncertom Prešernove poezije.

Žirijo za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta letos sestavljajo režiserka in dramaturginja Nina Šorak, dramatičarka in scenaristka Iza Strehar ter režiser, scenarist in pisatelj Nejc Gazvoda, najboljšo komedijo pa bo seveda izbralo še občinstvo. Tudi letos so v Celju razpisali natečaj Žlahtno komedijsko pero, ki je odprt do septembra.  


Najbolj brano