Popotnice krojijo razplet

Ta teden bomo dobili prve štiri četrtfinaliste lige prvakov. Tri lahko s precejšnjo verjetnostjo že napovemo. Najbolj negotov razplet si po izidu prve tekme osmine finala obetamo na jutrišnjem obračunu Porta in Rome.

Niccolo Zaniolo (z žogo) je na prvi medsebojni tekmi s Portom 
zabil oba gola za Romo.
Niccolo Zaniolo (z žogo) je na prvi medsebojni tekmi s Portom zabil oba gola za Romo.  

Dvoboj italijanskega in portugalskega predstavnika se je v večnem mestu razpletel z domačo zmago 2:1, a je v taboru Rome pustil grenak priokus. Porto je tudi z nekaj sreče v končnici tekme znižal izid in dosegel zadetek v gosteh, ki v izločilnih bojih evropskih tekmovanj še vedno šteje dvojno. To pomeni, da bi Portugalcem za napredovanje na povratni tekmi zadostovala že minimalna zmaga brez prejetega gola. Vse skupaj pa je seveda lažje reči, kot storiti.

Spomini (ne) bledijo

V spomin si velja priklicati že izločilni dvoboj istih nasprotnikov poleti 2016. Takrat sta si morala tako Roma kot Porto vozovnico za ligo prvakov (LP) izboriti prek dodatnih kvalifikacij. Rimljani so prinesli ugoden izid (1:1) iz Porta, doma pa so doživeli bolečo zaušnico in po domačem porazu 0:3 ostali pred vrati elitnega klubskega tekmovanja. Odtlej se je pri Romi, ki jo je vodil Luciano Spalletti, zvrstilo precej sprememb. Največjo je seveda pomenila upokojitev Rominega simbola Francesca Tottija, ki je sicer obe tekmi presedel na rezervni klopi. Zato pa so imeli vidne vloge Mohamed Salah, Radja Nainggolan, Kevin Strootman, Leandro Paredes, Allison Becker, Wojciech Szczesny ... Vsi našteti ne branijo več Rominih barv, kar nazorno priča o tem, kakšne spremembe je v pičlih dveh letih doživela zasedba Eusebia di Francesca. Lani je v svoji prvi sezoni na trenerski klopi Rome ekipo popeljal kar v polfinale LP in s tretjim mestom v italijanskem prvenstvu do zanesljive vrnitve v elitno klubsko tekmovanje. Hrbtenico moštva sicer še vedno sestavljajo izkušeni grški branilec Kostas Manolas, iznajdljivi bošnjaški napadalec Edin Džeko in seveda zimzeleni Tottijev naslednik v vlogi kapetana Daniele de Rossi.

Liga prvakov

Osmina finala, povratne tekme, danes - Real : Ajax (prvi dvoboj 2:1), Borussia Dortmund : Tottenham (0:3); jutri - Paris Saint-Germain : Manchester United (2:0), Porto : Roma (1:2).

Mladost in izkušnje

Sicer pa je zasedba precej premešana, pomembne minute pa dobivajo mladi upi. V novem valu glavna vloga seveda pripada Niccolu Zaniolu, ki je zabil oba gola Portu na prvi medsebojni tekmi. Mladost prinaša tudi nepredvidljivost, kar je v letošnji sezoni glavna značilnost Romine ekipe, ki lahko že na eni tekmi pokaže več obrazov. Vse skupaj se odraža predvsem na rezultatih v prvenstvu. Roma je v soboto doživela neprijeten poraz 0:3 v mestnem derbiju z Laziem in se ta čas nahaja na petem mestu, kar jo utegne stati nastopa v LP v naslednji sezoni.

Nemara še bolj boleč je bil razplet velikega portugalskega derbija za sredinega tekmeca Rimljanov. Porto je doma z Benfico izgubil tekmo (1:2) in tudi primat na lestvici. Nekdanji Laziev nogometaš Sergio Conceicao, ki je lani Porto popeljal do domačega naslova po petih sušnih letih, bi se v sredo utegnil zanesti predvsem na nekdanja stebra Realove obrambe. Vratar Iker Casillas se je na Portugalsko preselil že leta 2015, Pepe pa je pozimi oblekel Portov dres po dobrem desetletju.

V napadu je prvi adut še en prekaljeni povratnik iz vrste portugalskih prvakov, Adrian Lopez. Španec je zatresel mrežo tako na prvi medsebojni tekmi kot v obračunu z Benfico, bil pa je tudi med akterji dvobojev Rome in Porta pred dobrima dvema letoma. Sicer pa je Porto v svoji klubski zgodovini, v kateri se je dvakrat (1987, 2004) povzpel tudi na evropski vrh, imel že močnejše zasedbe. Kot redni udeleženec LP pa se je v zadnjem desetletju v četrtfinale prebil dvakrat, nazadnje v sezoni 2014/15.

Preboj med osmerico pa je v elitnem klubskem tekmovanju dosedanji skrajni domet Paris-Saint Germaina. Morda se mu to pomlad ponuja priložnost za kaj več. Na jutrišnji povratni tekmi z Manchester Unitedom bo glavni sodnik Koprčan Damir Skomina.


Najbolj brano