Ponudbi oddali tudi Klet Brda in Vipava 1894

Čeprav je direktor KZ Agrarie Robert Fakin še sredi prejšnjega tedna zagotavljal, da bodo oddali ponudbo za Adriafin oziroma za Vinakoper, je - presenetljivo - niso poslali. Fakin pravi, da so jih odvrnile neznanke, ki bi lahko razvlekle prodajni postopek. Sta pa ponudbi oddali Klet Brda in družba Vipava 1894. Zadnjo besedo bo bržkone imela Luka, ki ima predkupno pravico.

Bo družba Adriafin, ki je večinska lastnica Vinakopra, aprila dobila 
novega lastnika? Foto: Tomaž Primožič/FPA
Bo družba Adriafin, ki je večinska lastnica Vinakopra, aprila dobila novega lastnika? Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V Istrabenzu včeraj še niso razkrili, koliko zavezujočih ponudb za 50-odstotni delež v Adriafinu - ta je večinski lastnik Vinakopra - so prejeli.

Agraria ni oddala ponudbe

A med njimi ni ponudbe Kmetijske zadruge Agraria. Njen prvi mož Robert Fakin je včeraj povedal, da zavezujoče ponudbe niso oddali, čeprav so jo sprva nameravali: “Posvetovali smo se z odvetnikoma, specialistoma za korporativno upravljanje, ki sta nam odsvetovala oddajo ponudbe. Izkazalo se je, da razpisna dokumentacija ne zagotavlja takojšnjega prevzema deleža. Je še kar nekaj akterjev, ki bi bili tako ali drugače vključeni v oblikovanje končne odločitve, kar bi lahko časovno zavleklo sklenitev posla.”

Robert Fakin

direktor KZ Agraria

“Ko kupujemo nekaj, želimo plačati in takoj imeti v rokah. Ko bo to omogočeno, nakup vsekakor pride v poštev.”

Fakin: Denar bi že bil, a ...

Fakin je zavrnil namige, da KZ Agraria ponudbe ni oddala, ker ne bi zbrala dovolj denarja za nakup. “Sploh ne, finančno konstrukcijo smo imeli postavljeno. Smo bili tik pred tem, da nam banka odobri posojilo, Agraria ima nekaj tudi lastnega denarja.” Fakin je še pojasnil, da jim ne diši, da bi se posel utegnil vleči predolgo: “Ko kupujemo nekaj, želimo plačati in takoj imeti v rokah. Ko bo to omogočeno, nakup vsekakor pride v poštev. Upam, da bo Luka uveljavljala predkupno pravico in kasneje kot izključna lastnica Adriafina iskala kupca za večinski delež v koprski kleti.” KZ Agraria je sicer 21-odstotna lastnica Vinakopra.

Brici naj bi ponudili 3,1 milijona evrov

Za druga dva tekmeca - družbo Vipava 1894 in Klet Brda - ti pomisleki očitno niso ovira. “Ponudbo smo oddali,” se je s službene poti po Aziji na kratko oglasil tudi direktor Kleti Brda Silvan Peršolja. Po neuradnih informacijah naj bi za delež ponudili 3,1 milijona evrov. “Ponudbo smo oddali in zdaj čakamo na razplet. Nakup koprske kleti se lepo vključuje v naše načrte. Prinesel bi dodano vrednost in sinergije. To bi bila za nas še dodatna vez v tej vinski regiji,” je povedal Jakob Blaschitz, direktor družbe Vipava 1894, naslednice Agroinda. Za nakup koprske kleti jim ne bi bilo treba najemati bančnih posojil, saj imajo dovolj lastnega denarja.

Za Luko je to pomembna naložba

A bržkone bo zadnjo besedo pri prodaji Istrabenzovega deleža v Adriafinu imela Luka Koper. Je namreč lastnica druge polovice Adriafina in ima predkupno pravico. Luka bo počakala, da se postopek pri Istrabenzu zaključi in jih obvesti o svojih namerah. V primeru, da Istrabenz Luko obvesti, da je izbral ponudnika, ima Luka mesec dni časa za odločitev o uveljavitvi predkupne pravice.


Najbolj brano